Koersen boeken vooruitgang

Het is u misschien de afgelopen dagen ook niet ontgaan: de koersen van goud, zilver en platina boekten flink wat vooruitgang.

Op de daggrafieken van zowel goud als zilver (in euro), zien we opnieuw koersen boven het 200-daagse gemiddelde. Over platina hebben we het zo dadelijk nog even.

In de recente weken leek het enthousiasme van speculanten en beleggers in de edelmetaalmarkten ietwat bekoeld. Maar, waar speculanten soms kortetermijnvisies hanteren, houden wij vast aan een langetermijnperspectief.

Het Eindspel is onontkoombaar, goud zal daarin een cruciale rol spelen. De huidige waarderingen voor fysiek goud weerspiegelen deze realiteit nog helemaal niet.

Zilver, platina en palladium hebben bovendien een extra wind in de zeilen. Het is namelijk stilaan echt tijd voor grondstoffen

Bovendien is de redelijk traditionele zomer (rustige periode) die we dit jaar zien misschien ook wel uitstekend nieuws op wat kortere termijn voor de edelmetalen.

Net wanneer speculanten afwezig blijven van de markt, zagen we de koersen al zo vaak keren. Wanneer diezelfde speculanten immers opnieuw enthousiast worden en instappen, is dat mede de brandstof voor een prijs rally.

Maarten Verheyen schreef eind juli nog over dit mechanisme – dit artikel werd nog geschreven voor de start van de huidige prijsrally.

Platina.

In de nieuwsbrief van goud999safe hadden we het de afgelopen twee weken over platina (“Een slimme zet voor uw portfolio?” en  “Extra platina info“)

We denken dat het helemaal correct is, om platina te beschouwen als een bijzonder interessante diversificatie van onze edelmetaalportfolio.

De platinaprijs doet sindsdien een poging om vooruitgang te boeken:

Bron: Goud999Safe

We letten in de bovenstaande grafiek dan op de negatieve divergentie tussen de prijs en RSI, de bodem half augustus in prijs gebeurde aan een hogere RSI waarde. Dat lijkt ons positief/kansrijk.

We noteren op moment van schrijven wel nog zo’n 5% onder het 200dma. Voor een echte stierenmarkt, moeten we daar wel opnieuw boven klimmen…

Platina producenten rapporteren intussen redelijk dramatische halfjaarcijfers (de prijs van platina is te laag, zo simpel is het). De volgende grote platina producent waarvan u de halfjaarcijfers in de gaten mag houden is Sibanye Stillwater, publicatie binnen enkele dagen op 29 augustus. Verwachting: Minstens een halvering van de winst in vergelijking met vorig jaar.

Platina aankopen als diversificatie?
Dat kan makkelijk, veilig en aan de beste prijs via www.goud999safe.com