Grondstoffen vs aandelen

Grondstofprijzen hebben de afgelopen jaren een dieptepunt bereikt in verhouding tot de algemene aandelenmarkten (S&P 500). Historisch gezien betekent dit dat we op de vooravond van een nieuwe grondstoffensupercyclus staan.

Een grondstoffensupercyclus treedt op wanneer gedurende lange termijn grondstoffenprijzen boven hun langetermijngemiddelde stijgen. Hoewel geen 2 supercycli er hetzelfde uitzien, hebben ze telkens 3 indicatoren gemeen: een stijging in het aanbod, een stijging van de vraag en een prijsstijging.

Eens het aanbod aan de vraag tegemoet komt, start de neerwaartse beweging van de cyclus.

Over het algemeen hebben grondstofprijzen en aandelenwaarderingen een lage tot negatieve correlatie. Hierdoor is het zeldzaam dat beide partijen gedurende lange tijd in dezelfde richting bewegen. Echter, de relatie is niet altijd eenvoudig en kan beïnvloed door een reeks verschillende andere factoren worden beïnvloedt, denk aan wereldwijde economische groei, vraag en aanbod, inflatie en andere marktgebeurtenissen.

Maar met de recente piek van de grondstoffensupercyclus in 2011, zou de volgende grote cyclus wellicht vlak om de hoek kunnen zijn..

Grondstoffen vs Aandelenwaarderingen (1970-2023)
Bron: https://elements.visualcapitalist.com/charted-commodities-vs-equity-valuations-1970-2023/

Gemakkelijk en veilig investeren in edelmetaal? Surf naar Goud999Safe