Stakingen in Mexico verlengd

Werknemers van Newmont Corporation, dat de grootste goudmijn van Mexico bezit, zetten de staking voort die vorige week begonnen is, aldus een vakbondsfunctionaris. De stakende werknemers hebben een “weerstandsfonds” om de staking te financieren en kunnen rekenen op steun van geassocieerde leden indien nodig.

De aandelen van Newmont hadden tot nu toe weinig last van de staking, in tegenstelling tot andere goudproducerende bedrijven. UBS schat dat de brutowinst van Newmont met 3,6% zou dalen als de staking een maand zou duren.

De mijn heeft 5.000 mensen in dienst en de productie is momenteel opgeschort. Enkel basiswerkzaamheden worden uitgevoerd. Het personeel streeft naar verduidelijking van de berekening van de winstdelingsregeling. Er zijn ook klachten over contractbreuken met betrekking tot overuren en veiligheid.

Het bedrijf verklaart geïnteresseerd te zijn een oplossing te vinden, die de staking beëindigt en ten goede komt aan alle betrokken partijen. Ze nodigen de vakbond uit om deel te nemen aan constructieve dialogen en verstrekken de autoriteiten alle gevraagde informatie.

Dit is reeds het derde arbeidsconflict sinds Newmont de Penasquito-mijn in 2019 overnam. De mijn behaalde in 2022 een omzet van $2,8 miljard, maar de productie daalde met 17% ten opzichte van het voorgaande jaar.

De arbeidssituatie in de Penasquito-mijn heeft uiteraard een impact op hun aanbodmogelijkheden. Volgens het laatste kwartaalverslag van Newmont daalde de productie in het eerste kwartaal met 38%. Dit is meer dan het dubbele van de productiedaling (17%) in 2022. De mijn produceert overigens niet alleen goud, maar ook zilver, lood en zink. Het valt dus nog te zien welke effecten deze aanhoudende staking nog kan veroorzaken.

Stakingen in Mexico verlengd

Je portefeuille fysiek edelmetaal uitbreiden, doe je best via Goud999Safe.