ECB verhoogt de rente

De ECB verhoogt de rente van 0,25% tot 3,50%. De eerste reactie op de markten is een stijging van de euro en een daling van de obligatiekoersen. Het wordt weer wat moeilijker voor zowel bedrijven als overheden om financiering te verkrijgen.

De ECB heeft lang gewacht om te reageren op de inflatie die we in de afgelopen jaren hebben gezien. De verhoogde rente van 3,50%, die spaarders overigens niet op hun spaarrekeningen zullen zien, is nog steeds ver verwijderd van de recente inflatie van 6,1% in de Eurozone.

We mogen ook gerust kritisch zijn voor de ECB, want in tegenstelling tot de Amerikaanse Federal Reserve (FED) heeft de ECB slechts één mandaat: zorgen dat de inflatie rond de 2% blijft. Geen 6,1% dus! De ECB krijgt daarom ruim onvoldoende op hun rapport, ze buizen voor hun enige grote doelstelling. Spaarders ondervinden al geruime tijd de gevolgen.

Ondertussen heeft de FED in de VS haar reeks van renteverhogingen onderbroken. U kan hier lezen waarom de VS tegelijkertijd op problemen afstevent.

Een en ander heeft als gevolg dat de euro vandaag, net na de aankondiging van de ECB, wat terrein kan winnen. En voor ons wordt het steeds moeilijker om te kiezen welke edelmetaalmarkt nu het meest interessant is.

Op het moment van schrijven (15/06) noteren zowel goud als zilver in euro boven hun 200-daags voortschrijdend gemiddelde (200dma). Dit betekent dat de stierenmarkt intact is en, aangezien beide edelmetalen dicht bij hun 200dma komen, lijkt dit ons een goede koopkans.

Wat zilver betreft: Er zijn geruchten over de zilvermarkt in China en voor een externe analyse van de lange termijn, kan u hier terecht

In tegenstelling tot goud en zilver, is platina in euro echter onder zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde gedaald. We hebben sinds begin dit jaar al een paar keer aangegeven dat er voor 2023 (en daarna) een tekort wordt voorspeld op de fysieke platinamarkt.
De meest recente voorspelling van de Platinum Investment Council, gedateerd op 15 mei, suggereert dat dit tekort alleen maar groter wordt. U kan het volledige persbericht van 15 mei 2023 hier vinden. De vraag naar platina zou dit jaar met maar liefst 28% kunnen stijgen, terwijl het aanbod met 1% zou kunnen dalen.

Wat de platinaprijs betreft, is een dip onder het 200-daags gemiddelde, zoals we nu zien, niet echt uitzonderlijk. In de afgelopen twaalf maanden waren er vier momenten waarop de koers in euro onder het 200-daags gemiddelde. In elk van die vier gevallen markeerde de dip onder het 200-daags gemiddelde ongeveer het einde van een prijscorrectie:

– In juli 2022 daalde de koers tot maximaal 5% onder het 200-daags gemiddelde.
– In september 2022 bereikten we een maximale daling van 6%.
– In oktober 2022 was de maximale daling 3%.
– In februari van dit jaar zagen we een maximale daling van 7%.

Op 15/06/2023 zijn we tot 4% onder het 200-daags gemiddelde gedaald…

ECB verhoogt de rente

Conclusie: Als u, net als wij, overtuigd bent dat er de komende jaren een kapitaalrotatie zal plaatsvinden – met een uitstroom uit de obligatie- en aandelenmarkten en een instroom in de grondstoffenmarkten – dan is platina vandaag echt een intrigerend verhaal.

Vijftien jaar na de vorige prijstop kan men platina bezwaarlijk duur noemen. En de laagste prijzen uit 2020 liggen nu ook al een tijdje achter ons.

Het opbouwen van posities in fysiek platina lijkt dus geen gek idee. Een bijkomend voordeel is dat u bij goud999 al platina kan aankopen vanaf 1 ounce, en bij goud999safe zelfs per gram.