Extra platina info

Eerder publiceerden we een slimme zet voor uw portfolio en als reactie op dat bericht, ontvingen we een interessant artikel van Reuters (link) dat we toch meteen met u willen delen.

Het artikel  bevat een update van de prijsverwachting voor platina van 27 analisten.

Gemiddeld hebben de door Reuters geraadpleegde analisten hun koersdoel voor 2024 nu licht naar beneden bijgesteld. De hoofdreden daarvoor is een mogelijke economische vertraging in de wereldeconomie (zie de P.S.). 

Echter, en hier wordt het interessant, dit “verlaagde” koersdoel is met gemiddeld 1100 dollar per ounce in 2024, een flinke 21% hoger dan de platina prijs van vandaag!

Toch weer potentieel dat niet over het hoofd gezien mag worden.

Zeker zo belangrijk in het artikel, vinden wij dat de 27 analisten onze visie delen voor wat betreft het aanhoudende fysieke tekort in 2024. Ook volgend jaar nog, zal de productie van platina naar verwachting onvoldoende zijn om aan de vraag te voldoen.

Dat de platina voorraden aan het dalen zijn wereldwijd, moet logischerwijs een gevolg zijn van het fysieke tekort in de markt.

Op de CME (Comex) in New York vinden we daar een indicatie van. New York is vanzelfsprekend niet de enige plaats in de wereld waar platina verhandeld wordt, maar het lijkt ons toch nuttig om eens naar de daar gevestigde futures markt te kijken:

In de lente van 2022 rapporteerde de CME nog zo’n 425.000 ounce aan platina in diverse kluizen. Gisteren echter, bevatte diezelfde rapportering van voorraden nog slechts 176.000 ounce platina:

Platina stocks CME dd 08/08/2023 – bron:CME. klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

60% van de platina voorraden op de CME in april 2022, zijn vandaag uit de kluizen in New York verdwenen. (let op: zoals hierboven vermeld, we hebben hier enkel naar New York gekeken, wij beschikken simpelweg niet over betrouwbare info over de wereldwijde evolutie van de bovengrondse platina stocks)

Conclusie:
– De platina markt intrigeert ons alvast steeds meer. De fundamentals lijken gekeerd, de brede markt haalt toch een beetje haar schouders op en negeert het edelmetaal nog.
– Indien er de komende jaren een echte nieuwe bull market in platina ontstaat, en dat is toch onze inschatting (vanzelfsprekend zonder garantie), dan is het potentieel ook echt wel meer dan voldoende.
– We beschouwen Platina uiteindelijk als een interessante diversificatie binnen de edelmetalen. 
– Ons goud999safe platform heeft als voordeel dat iedereen aan de beste voorwaarden zo’n diversificatie (in fysiek platina in dit geval) kan opbouwen.

Bent u klaar om te diversifiëren in platina?
Aankopen kan makkelijk en transparant wanneer u bent ingelogd op uw account!

Tot binnenkort!

P.S. In het Reuters artikel staat een quote van analist Robin Bahr: “Van zodra het duidelijk wordt dat de Amerikaanse Centrale Bank definitief klaar is met verhoging van de rente, zal de platinaprijs de wind in de rug krijgen”.
We zijn het hiermee eens, dat is eigenlijk ook waar we voor goud en zilver een beetje op aan het wachten zijn. Eens de financiële markten overtuigd raken van het feit dat de eerstvolgende rentestap van de FED naar beneden zal zijn… Moeten we op goud en zilver gaan letten!