Een slimme zet voor uw portfolio?

Vandaag willen we een kans onder de aandacht brengen die weinigen opmerken. Een mogelijke diversificatie in fysiek edelmetaal die, onder de juiste omstandigheden, je portfolio een flinke boost kan geven.

Wanneer wij naar onze interne keuken kijken bij goud999safe, zien we dat bijna alle klanten fysiek goud in portefeuille hebben. Logisch natuurlijk, want goud is het edelmetaal bij uitstek en de absolute basis.

Daarna komt fysiek zilver, stevig op de tweede plaats in de portfolio’s. Dat is ook volgens verwachting. Specifiek over zilver hopen we binnenkort nieuws te kunnen brengen (zie voor zilver in tussentijd eventueel dit artikel op goudhub.com).

Na zilver echter, gaapt er een heel groot gat naar het derde meest aangehouden edelmetaal bij goud999safe… Vandaag bezitten nog heel weinig mensen fysiek platina.

Zelfs wij hebben in deze nieuwsbrief pas in januari 2023 voor het eerst over fysiek platina geschreven. Dat is allemaal niet verwonderlijk.

De prijs van platina piekte lang geleden al in 2008 en toen had die prijs er een verschroeiende rit naar boven opzitten.
Hoewel we sindsdien in 2020 al de laagste prijs van een lange dalende markt na 2008 gezien hebben, zijn de prijsstijgingen sindsdien onvoldoende geweest om de kranten te halen.

De platina markt vandaag, intrigeert ons echter steeds meer.

We schreven al eerder dat er dit jaar een fysiek tekort voorspeld wordt, dit komt na enkele jaren waarin er wel voldoende platina beschikbaar was. Dit jaar echter wordt er voor elke kilogram aan productie uit mijnen en recyclage, een vraag verwacht van meer dan 1,10 kilogram. Dat is een materieel andere situatie in de markt! 

Bovendien lijken deze tekorten vanaf nu structureel. Uitgezonderd onvoorziene omstandigheden, kunnen ze ook de komende jaren op de tabellen blijven staan.

Tegelijkertijd werkt de huidige prijs niet meer voor de mijnbouwindustrie. Amplats, ’s werelds grootste platina mijnbouwer qua marktkapitalisatie, moest eind juli een winstdaling opbiechten over de eerste zes maanden van het jaar, van 71% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de huidige economische context, lijkt de platina prijs dus simpelweg te goedkoop.

Onze interesse is gewekt; wij kopen immers liever goedkoop en haast vergeten, in plaats van populair en volledig gewaardeerd. (Of dat ook u aanspreekt, moet u voor uzelf uitmaken natuurlijk).

Het potentieel voor de komende jaren kunnen we misschien uit het verleden distilleren.

In het verleden was platina immers bijna altijd duurder dan goud (nog steeds gedurende zo’n 85% van de tijd de laatste honderd jaar).
Vandaag noteert de platinaprijs amper aan de helft van de goudprijs.

Het meest optimistische scenario is dus misschien het volgende:
Om ergens in de komende jaren opnieuw dubbel zo duur te zijn dan goud, moet platina dus 4x zo snel stijgen dan de goudprijs. (Dit is vanzelfsprekend geen garantie, want wij verwachten tegelijkertijd veel van de goudprijs de komende jaren!).

Ons punt is vooral: Het potentieel voor koerswinst is zeker voldoende om fysiek platina te overwegen.

Wij zien een positie in platina dan ook vooral als een bijzonder interessante diversificatie, in een portfolio die vanzelfsprekend ook fysiek goud en zilver bevat!

Als u interesse heeft om mee te gaan op deze route, kan u gebruik maken van de voordelen van uw account bij goud999safe.
Onze klanten kunnen immers voordelig fysiek platina aankopen (zonder BTW), bovendien krijgen ze ook de beste prijs per gram voor kleinere aankopen.

goud999safe zorgt vervolgens voor de veilige bewaring in Zwitserland en als klant kan u heel duidelijk volgen wat u heeft aangekocht. Wij leveren immers enkel gealloceerd edelmetaal, met serienummers dus in de rapportering.

Wie mee wil zijn met platina de komende jaren, kan dus vandaag op zijn minst al starten met een eerste positie in te nemen. Via goud999safe kan dat gemakkelijk en aan de beste voorwaarden!