Kredietwaardigheid VS zakt naar AA+

Fitch, een van de drie grote onafhankelijke kredietbeoordelaars, verlaagt de rating van de Amerikaanse overheid van AAA naar AA+. Ze doen dit exact 12 jaar nadat ook Standard & Poor’s de rating verlaagde met 1 trapje.

Fitch noemt hiervoor 2 redenen: de stijgende staatschuld en de erosie van het staatsbestuur.

De aanleiding voor de beslissing was een politieke impasse tussen republikeinen en democraten. Ze geraakten het niet eens over de verhoging van het schuldenplafond. Het risico verbonden aan een laattijdige verhoging van het schuldenplafond, is dat de overheid zonder geld komt te zitten. Dit houdt in dat ze geen rentebetalingen meer kan uitvoeren op obligaties. Investeerders verliezen hierdoor het geld dat zij aan de overheid uitleenden.

Fitch geeft met de daling van de credit rating aan dat investeerders er rekening mee moeten houden dat er een risico is dat ze hun geld niet terugkrijgen. Dit ondermijnt uiteraard het vertrouwen van investeerders in de overheid.

Daarnaast weerspiegelt de gedaalde rating een budgettaire verslechtering van Amerika in de komende 3 jaar. Ook de schuldenlast van de VS zal blijven oplopen. Als dit nog niet zorgwekkend genoeg is, neem dan zeker even een kijkje op volgende website: U.S. National Debt Clock : Real Time (usdebtclock.org). Hoewel dit projecties zijn gebaseerd op de huidige economische situatie, is het belangrijk om even stil te staan bij deze cijfers en bij wat ze betekenen voor onze economie en investeringsklimaat.

Uiteraard komt vanuit alle hoeken commentaar op de beslissing van de kredietbeoordelaar Fitch. Minister van financiën Yellen noemt de downgrade van de rating “arbitrair”. Ze beweert stellig dat obligaties het meest liquide en sterke activum van de Amerikaanse economie zijn. Voormalig Minister van Financiën Larry Summers gaat akkoord met zijn opvolger. Ook Nobelprijswinnaar Paul Krugman doet afbreuk aan de Fitchs’ stelling (de Nobelprijs voor de economie is geen echte Nobelprijs, maar een uitvinding van de Zweedse Rijksbank). Met niet zoveel woorden doet hij de beslissing van Fitch teniet door te zeggen dat de overheid de inflatie heeft kunnen temperen zonder dat de economie in recessie wegzakt. Hij vindt dat de Amerikaanse overheid goede economische prestaties levert (ook al is dus de kredietwaardigheid van de overheid gedaald!). Dit staat lijnrecht tegenover wat Fitch rapporteert: de VS zou later dit jaar afglijden naar een milde recessie.

Vandaag lezen we alvast in alle kranten dat ook de beurzen rood kleuren. Dit is alvast een logisch gevolg van een verlaagd vertrouwen in de grootmacht.

Kredietwaardigheid VS zakt naar AA+

Neem een veilige positie edelmetaal in via Goud999Safe

Bronnen:

Fitch downgrades US credit rating from AAA to AA+ – BBC News

Fitch downgrades US long-term credit rating to AA+ from AAA | CNN Business