De prins van Filettino

Misschien zoekt u nog vlot lezende zomerlectuur voor de komende dagen?

In dat geval hebben we een tip voor u. “De prins van Filettino” (Geert Kimpen) gaat over een burgemeester in een klein Italiaans bergdorpje dat zich onafhankelijk verklaart van Italië.

Het kleine dorpje dreigt te moeten fuseren met een buurgemeente omdat het minder dan duizend inwoners heeft. Bovendien, en hier wordt het voor ons toch interessant, wil het nieuwe prinsdom ook meteen van de euro af en zelfs de goudstandaard invoeren voor haar nieuwe munt.

Het boek werd geschreven in 2011/2012 tijdens de eurocrisis en wij lazen in het boek nog eens de verontwaardiging over hoe ons financiële systeem exact in elkaar steekt.

– Dat banken bijvoorbeeld zelf nooit voldoende geld hebben om al het spaargeld van hun klanten terug te betalen.
– Hoe de Amerikaanse Centrale Bank uiteindelijk geen overheidsbedrijf is, maar wel een private bank, dus met aandeelhouders.
– Hoe Goldman Sachs begin jaren 2000 Griekenland had geholpen om haar schulden te structureren met behulp van afgeleide producten. Griekenland moest, zoals u weet, mede daardoor, enkele keren van het faillissement worden gered door Europa…

Het lezen van het boek herinnerde ons opnieuw aan hoe we zelf in de periode na 2008 hoofdzakelijk dezelfde kritiek hadden op het systeem als Geert Kimpen.

Dat is ook exact de hoofdreden waarom u vandaag bij goud999 en/of goud999safe fysiek edelmetaal kan aankopen. Als overheden verantwoordelijk zouden zijn om met ons geld om te gaan, waren wij ongetwijfeld een andere weg ingeslagen!

Sinds 2012 zijn overheden en centrale banken er zeker wel in geslaagd de economie te stabiliseren door de schuldniveaus drastisch te verhogen en de rente kunstmatig laag te houden.

Deze missie lijkt grotendeels volbracht, maar ze had wel degelijk een kostprijs. We zijn in slaap gesust door deze tijdelijke stabiliteit, en moeten ons opnieuw bewust zijn van de realiteit.

Het printen van geld is in overdrive gegaan en de begrotingstekorten die Griekenland in 2010 op het strafbankje zetten, lijken vandaag de dag bijna verwaarloosbaar.

Ter vergelijking:
Griekenland had in 2011 een desastreus tekort van ongeveer 11% van het BBP (21,4 miljard euro).
In 2023 zal de VS mogelijk te maken krijgen met een begrotingstekort van 7,5% van het BBP. De Amerikaanse economie is vanzelfsprekend de grootste ter wereld, maar die 21,4 miljard euro extra schuld van Griekenland uit 2011, bouwt de VS dit jaar elke 5 dagen aan extra schuld op!

Dat is één van de redenen waarom kredietbeoordelaar Fitch de kredietscore van de VS gisteren (01/08/23) een downgrade gaf.

De Verenigde Saten hebben zo een lagere kredietscore dan Microsoft…

Maar het is niet alleen de economie waar we ons zorgen om maken.

Het huidige politieke landschap biedt ook weinig reden tot juichen. Politici lijken steeds minder rekening te houden met de wil van het volk. Niet alleen legt de Europese Unie steeds meer regels op, maar ook lijkt er een trend te zijn waarbij kritische stemmen monddood worden gemaakt of zelfs volledig worden genegeerd.
Dan zwijgen we nog over wat we de mainstream media noemen…

Er zijn redenen te over om kritisch te blijven voor ons financiële systeem en politieke landschap.

De onnatuurlijk lage rente en stimuli sinds 2008, hebben vandaag opnieuw een oncomfortabele situatie gecreëerd in het financiële systeem. Maar vergis u echter niet, wij zijn geen doemdenkers. Aan de andere kant van de “reset”, zullen de zaken er weer veel beter uitzien. Daar geraken met uw vermogen intact, wordt de grote uitdaging!

Zorg ervoor dat een bepaald percentage van uw vermogen (percentage zelf te bepalen vanzelfsprekend) in fysiek edelmetaal zit. We zitten middenin een nieuwe goudmarkt, en die evolueert onze kant op!

De prins van Filettino

Goud aankopen kan hier, Zilver kopen hier.