Een nieuwe bankencrisis?

Energiebedrijven dekken hun exposure af via futurecontracten op andere gas en elektriciteit.

Als je een dergelijk contract aangaat, dien je ook een bepaald bedrag aan ‘margin’ te storten om te tonen dat je aan je verplichtingen kan voldoen.

Door de enorme prijsstijgingen op de energiemarkt, is ook de waarde van de onderliggende futurecontracten geëxplodeerd waardoor marktparticipanten gedwongen zijn om extra margin te storten.

Het Noorse Equinor  schat deze extra marginverplichtingen op … $1.500 miljard!

Dat zijn massale bedragen en energiebedrijven hebben steun nodig om deze bedragen op te hoesten, zoniet dreigen ze om te vallen en schuldeisers achter te laten met een diepe put.

Dit is waarom de Duitse overheid Uniper nationaliseerde en ook andere energieleveranciers steun zoeken om drijvende te blijven.

Vanuit Italië kregen we net het bericht dat er overheidsgaranties komen op leningen die banken hebben uitstaan bij bedrijven die kampen met liquiditeitsproblemen door de gestegen energiekosten.

Wat we momenteel zien, zijn de eerste signalen van een nieuwe bankencrisis.

En denk maar niet dat het zal stoppen bij de energieleveranciers. Dat is niets meer dan het topje van de ijsberg.

Heel de economie is zwaar getroffen door de gestegen prijzen, gaande van industriële spelers … KMO’s … tot de bakker om de hoek.

Al deze bedrijven hebben geleend bij de bank en als deze situatie zich handhaaft, zullen een groot deel van deze leningen afgeschreven moeten worden.

Overheden zullen misschien denken: we hebben in 2008 de banken overeind kunnen houden, dat zal vandaag ook weer lukken.

En dat zal ook wel.

Maar ten koste van wat? De inflatie is reeds torenhoog en als je in zo’n omgeving opnieuw geld gaat printen, riskeer je hyperinflatie.

Je kan de banken redden, maar je blaast wel de euro op.

Mocht je nog een reden zoeken om goud en zilver te kopen, heb je hier een joekel te pakken.