ER LIJKT IETS GROOT OP TIL

Of de VS straks, voor de 79ste keer sinds 1960, het schuldplafond zal optrekken of niet, is allerminst nog een zekerheid. De discussies daarover zijn door de jaren heen steeds harder geworden en worden nu werkelijk op het scherpst van de snee gevoerd.

Yellen waarschuwde er gisteren al voor dat het erg waarschijnlijk is dat de Treasury tegen 1 juni al zonder cash zal zitten en er dan harde keuzes zullen volgen over welke rekeningen er nog betaald kunnen worden.

Veel tijd is er dus niet meer.

Dat beseffen ze bij Fitch ook natuurlijk. De triple-A rating staat op ‘credit watch’ en kan dus eventueel verlaagd worden.

Het feit dat de VS met $31,8 biljoen aan schulden (120% van het BNP) nog steeds de hoogst mogelijke rating geniet, is uiteraard een aanfluiting.

De VS hoeft uiteraard niet in gebreke te blijven want ze kunnen zoveel dollars printen als ze willen, maar die dollars hebben dan in ieder geval niet de koopkracht van weleer.

De Verenigde Staten heeft, net zoals de rest van het Westen, een gat in de hand. Ik heb het voor de aardigheid eens even opgezocht en in 2018, nauwelijks 5 jaar geleden, gaf de overheid $4.108 miljard uit. De verwachting is dat deze uitgaven dit jaar zullen oplopen tot $6.358 miljard. Dat is een stijging van bijna 55% op vijf jaar tijd.

De VS verwacht dit jaar $4.815 miljard aan inkomsten te realiseren en aan de huidige rentestanden gaat al 20% daarvan rechtstreeks naar de rentelasten:

Federal government current expenditures: interest payments

Heel dat gedoe met het schuldenplafond komt er eigenlijk op neer dat ze vertellen dat de VS failliet zal gaan als de schulden niet verder kunnen stijgen. Probeer dat verhaal maar eens aan je bank te verkopen als je je hypotheek niet kan betalen.

Op deze manier geven ze toch gewoon toe dat heel het systeem één grote ponzi is geworden? Dat ze enkel de oude schulden kunnen aflossen door nieuwe schulden te maken?

Dit kan op geen enkele manier nog goed aflopen. Dit is het financiële eindspel en het enige dat ons straks nog kan ‘redden’ is een complete reset van het systeem.

Ondertussen hebben 50 senatoren in de VS een satelliettelefoon ontvangen voor ‘emergency communication’.

Het lijkt wel alsof er iets groots op til is.

Ik roep natuurlijk al lang genoeg hoe belangrijk het is om een deel van je vermogen in edelmetaal aan te houden en voorbereid te zijn op het eindspel.

groeten,
Maarten Verheyen

Surf naar Goud999Safe – de beste manier om veilig en efficiënt te investeren in fysiek edelmetaal