HOERA! DE VS MAG WEER SCHULDEN MAKEN

Het schuldenplafond in de VS wordt dan toch verhoogd. Erg verrassend is dat niet natuurlijk.

De Treasury zal in de komende twee kwartalen voor $1,5 biljoen aan nieuwe schulden plaatsen. Dat is een hoop geld. Wie gaat deze schulden kopen? De VS heeft steeds minder vrienden in het buitenland, daar zal het niet meer van komen. En de banken hebben hun eigen problemen. De Fed dan maar? Officieel bouwen ze nog steeds de balans af.

Toen in augustus 2019 het schuldenplafond werd opgetrokken, brak een maand later de Repo-crisis uit en werd de Fed gedwongen om weer te starten met QE. Deze Repo-crisis was het gevolg van een … tekort aan cash!

Krijgen we een repeat?

Het lijkt me in ieder geval dat we de komende maanden sowieso naar een krappe kredietmarkt evolueren. De overheid zal al het beschikbare geld naar zich toe zuigen waardoor andere partijen in de problemen komen.

Bedrijven die straks financiering zoeken, zullen deze ofwel niet meer vinden ofwel een torenhoge rente mogen betalen.

Ook de overheid zelf zal waarschijnlijk met nog hogere rentetarieven te maken krijgen en mogelijk naar een crisis evolueren. De VS heeft het steeds moeilijker om zich te financieren en het is voor mij evident dat ook hier de Federal Reserve vroeg of laat zal moeten bijspringen.

Als belegger hou ik het vooral bij de edelmetalen. Of wat dacht je?

Maar als de crisis in de rentemarkt uitbreekt, kunnen daar links of rechts ook wel interessante opportuniteiten ontstaan. Op z’n minst voor een trade van 6-12 maanden.

De rente kan tijdelijk pieken en voor koopjes zorgen in commercieel vastgoed, banken en bedrijven met een flinke leverage. Als belegger moet je toch ook weer vooruit kijken en gereed zijn met je huiswerk wanneer de mogelijkheden zich presenteren.

Tot die tijd blijf ik vrij conservatief in de markt zitten.

Groeten,

Maarten Verheyen

surf naar Goud999Safe – de beste manier om veilig en efficiënt te investeren in fysiek edelmetaal