WAT WEET JP MORGAN?

Je betaalt momenteel $63 voor één gram goud. Een vat olie (WTI) kost $68. Ruwweg kan je dus stellen dat je voor één gram goud 1 vat olie terugkrijgt.

Wat zou er nu gebeuren wanneer OPEC de mogelijkheid zou bieden om olie af te nemen tegen goud, en dit met een fikse korting?

Voor één gram goud krijg je dan bijvoorbeeld twee vaten olie in plaats van één. Op dat moment ontstaat er natuurlijk een leuke arbitragemogelijkheid aangezien je via fysiek goud olie ver beneden de huidige prijs kan kopen. Er zou een rush op goud ontstaan aangezien de oliemarkt tien keer groter is dan de goudmarkt.

Global commodity markets (billions) - Wat weet JP Morgan?

En de arbitragemogelijkheid zou in no-time gedicht worden. Kopers van olie zullen de goudprijs namelijk tot een niveau duwen waarbij betaling in goud en betaling in dollars weer in verhouding komt.

Concreet zou het in dit scenario een bliksemsnelle verdubbeling van de goudprijs betekenen als de OPEC-landen zich bereid tonen om twee vaten olie te verkopen tegen één gram goud. Als de OPEC-landen dus van de petrodollar af willen, hoeven ze niets meer te doen dan hun olie met korting te verkopen tegen goud. Die beslissing zal de petrodollar van zijn voetstuk halen en goud er weer op zetten. Er zou een wereldwijde rush op fysiek goud ontstaan en de fysieke voorraden op LBMA en Comex zouden in geen tijd opdrogen.

Je kan je afvragen of sommigen dit al niet voelen aankomen. Zo is het opmerkelijk dat JP Morgan sinds enkele maanden optreedt als custodian voor de SPDR Gold Shares ETF (GLD) en dat er opeens fysiek goud verdwijnt uit Londen!

Mrwebber4 tweet JPM Gold - Wat weet JP Morgan?

Wat zou jij doen als je JP Morgan was en het einde van de papieren goudmarkt voorzag? Je goud weghalen uit Londen? Lijkt me wel. Dat is hetgeen er nu gebeurt.

JP Morgan Bullion Weightlist - Wat weet JP Morgan?

En in het licht van deze ontwikkelingen is het minstens even interessant dat OPEC dit weekend achter gesloten deuren zal vergaderen.

Een journalist die voor Bloomberg werkt, tweet daarover het volgende:

Tweet Javier Blas - Wat weet JP Morgan?

Staat er iets te gebeuren?

Groeten,

Maarten Verheyen

Surf naar Goud999Safe – de beste manier om veilig en efficiënt te investeren in fysiek goud