Nieuwe Russische goudbeurs kan zorgen voor \’eerlijke goudprijs’

De Moscow World Standard (MWS), een alternatief voor de London Bullion Market Association (LBMA), zou een einde kunnen maken aan de manipulatie van de goudprijs en de eerlijke marktwaarde van het metaal kunnen onthullen, aldus Matthew Piepenburg, commercieel directeur bij Matterhorn Asset Management.

Rusland stelt namelijk zijn eigen internationale standaard voor edelmetalen voor, nadat het door de LBMA verboden werd voor Westerse partijen om zaken te doen betreffende Russisch goud.

Het ministerie van Financiën van het land zei dat het \”cruciaal\” is om de MWS te creëren om \”het functioneren van de edelmetaalindustrie te normaliseren\” en een alternatief te creëren voor de LBMA.

Rusland stelt ook voor de prijzen van edelmetalen vast te stellen in de nationale valuta van de belangrijkste lidstaten of via een nieuwe munteenheid – zoals de nieuwe BRICS-munt die door de Russische president Vladimir Poetin is voorgesteld.

Er komt waarschijnlijk ook een comité met belangrijke financiële instellingen en centrale banken uit ex-USSR-landen zoals Armenië, Kirgizië, Wit-Rusland en Kazachstan, die samen met Rusland de belangrijke Euraziatische Economische Unie vormen.

Piepenburg: \”Putin knows, like everyone else knows, that the LBMA is an open joke. It\’s legalized use of leverage to artificially repress the gold price\”

Als daarnaast een monetaire reset plaatsvindt, kan Rusland volgens Piepenburg een reservemunt instellen die wordt ondersteund door een mandje grondstoffen, waaronder goud.

Piepenburg beweert dat een monetaire reset nodig is nu zelfs de meest doorsnee belegger het vertrouwen in de optiek van centrale banken heeft verloren.

De laatste maanden is Rusland er steeds meer op gaan hameren dat de LBMA kunstmatige praktijken toepast door de edelmetaalmarkt te manipuleren en de prijzen laag te houden.

Deze beschuldigingen zijn ook sterker geworden sinds de LBMA Russische edelmetalen zoals goud, platina en palladium heeft verboden als onderdeel van de internationale sancties tussen Rusland en Oekraïne.

Rusland is een van de belangrijkste producenten van goud ter wereld, goed voor ongeveer 330 ton in 2021, volgens gegevens van de World Gold Council.

Dit betreft ongeveer 9 procent van de wereldwijde goudproductie, terwijl Rusland ongeveer 13 procent van de wereldgoudreserves bezit. Het land is ook een van de belangrijkste producenten van palladium en platina.

Als Rusland voor dit plan, los van de BRICS landen, steun krijgt van andere grote goud-producerende landen, zoals Venezuela en Peru, zou de groep landen uiteindelijk controle kunnen krijgen over zo’n 62 procent van al het goud in de wereld.

Bronnen: Kitco, Capital