Zwitserse import Russisch goud bereikt hoogste niveau sinds april 2020

Zwitserland heeft in augustus 5,7 ton Russisch goud ter waarde van ongeveer 324 miljoen dollar ingevoerd, wat het hoogste niveau is in meer dan twee jaartijd, zo blijkt uit douanegegevens.

De Zwitserse federale douaneadministratie onthulde het aantal van augustus als de hoogste import sinds april 2020.

De Zwitserse douane gaf aan dat het Russische goud uit Groot-Brittannië kwam en geen sancties schond.

Het metaal werd geregistreerd als Russisch omdat de Zwitserse douanegegevens alleen de laatste locatie aangeven waar het metaal werd geraffineerd, niet waar het voor het laatst vandaan werd vervoerd.

De VS, de EU, Japan, Canada en Zwitserland hebben de import van al het nieuwe Russische goud gesanctioneerd. Maar goudstaven die vóór 4 augustus door Rusland zijn geëxporteerd, vallen niet onder deze sancties, zo verduidelijkten de Zwitserse autoriteiten afgelopen dinsdag.

Het Zwitserse importcijfer voor augustus was een complete ommekeer ten opzichte van de eerdere daling in juni en juli, toen Zwitserland respectievelijk slechts 284 kg en 261 kg Russisch goud importeerde. In mei voerde het land nog 3 ton Russisch goud in.

Zwitserland, een mondiaal raffinagecentrum, werd eerder dit jaar geconfronteerd met enige controverse vanwege zijn import van Russisch goud en de vraag of dat Rusland hielp de oorlog in Oekraïne te financieren.

De regering van het land ontkende die beschuldigingen, waarbij de Zwitserse ambtenaren antwoordden dat het in mei ingevoerde goud afkomstig was uit Groot-Brittannië.

De Zwitserse import van Russisch goud komt vaak in het nieuws omdat beleggers hun oude Russische goud waarschijnlijk willen omsmelten in een van de Zwitserse raffinaderijen.

Dit zou het voor hen gemakkelijker maken om het edelmetaal uiteindelijk te verkopen, aangezien er nu een stigma kleeft aan al het Russische goud, of het nu nieuw of oud is.

Rusland is op China na het land dat het meeste goud produceert ter wereld. Vóór de sancties was het een van de belangrijkste Britse leveranciers van nieuw goud.

Ondertussen is China nog steeds een van de landen die een prominente koper is van Russisch goud.

In juli verhoogde China zijn goudaankopen uit Rusland aanzienlijk, ondanks de westerse sancties: het importeerde voor 108,8 miljoen dollar aan Russisch edelmetaal.

Dat is een stijging van 750 procent ten opzichte van het totaal van 12,7 miljoen dollar van de vorige maand, meldden de Russische media RBC op basis van Chinese douanegegevens.

Anderzijds bleek uit de Zwitserse douanegegevens dat de export naar China in augustus vertraagde tot 37.807 kilo, na in juli een hoogtepunt van vijf en een half jaar te hebben bereikt, namelijk 80.149 kilo.

Bronnen: Kitco, Bloomberg