85.000 banen weg bij Anglo American

Anglo American’s winst is afkomstig uit de mijnbouw van ijzererts, steenkool, koper, platina en diamanten. Sinds 2012 zijn de prijzen van al deze grondstoffen drastisch gedaald. Niet vreemd dus dat dit ertoe heeft geleid dat het bedrijf een daling in cashflow kende waardoor er nu geen geld meer is om rente, dividend of zelfs belasting te betalen. De netto schuld staat op $13.5 miljard, meer dan twee keer de cashflow uit operationele activiteiten.

Het management had de gebruikelijke opties: activa verkopen, kosten besparen of dividend verlagen.

Gisteren kondigde chief executive Mark Cutifani een plan aan om voor alle drie te opteren. Anglo American krimpt zowel in omvang, doet banen op de schop en schort dividenduitkeringen. In juli kondigde zij al aan dat het personeelsbestand teruggebracht zou worden van 135.000 naar 92.000. Maar dat zal met de nieuwe maatregelen nog verder gaan, slechts 50.000 werknemers blijven werkzaam bij het gigantische mijnbouwbedrijf.

Anglo verwacht met aangekondigde maatregelen een besparing te doen van $1,6 miljard in 2015, $1,1 miljard in 2016 en $1 miljard in 2017. Het was de enige juiste beslissing, maar de markt was niet onder de indruk. Anglo American kreeg gisteren een daling van 12 procent voor de kiezen, waardoor het een laagste punt ooit bereikte en nog “slechts” $6,3 miljard aan marktwaarde heeft. Aandelen Anglo American kelderde dit jaar in totaal al met 69 procent.

Het bedrijf zal zich herstructureren van zes business units naar drie: De Beers, de diamant producent; industriële metalen, inclusief platina; en bulkgoederen, zoals ijzererts en kolen. Het plan is het grootste herstructureringplan tot nu toe door een mijnbouwbedrijf in reactie op het negatieve grondstoffensentiment.

Rio Tinto – het Brits Australische mijnbedrijf – kondigde ook een $1 miljard daling aan in kapitaaluitgaven voor volgend jaar. Het sneed in geplande investeringen van $8 miljard naar $5 miljard. Haar aandelen daalden 5% naar £19,60.

Eerder schortte Glencore zijn dividendbetalingen op en verkocht het enkele activa om aan schuldeisers te voldoen en het vertrouwen van investeerders te herwinnen. Dat lijkt gelukt. Glencore – een vergelijkbaar bedrijf met soortgelijke problemen als Anglo – verhoogde haar eigen vermogen met $2,5 miljard in september en verwacht dat haar geplande $10 miljard schuldreductie tegen het einde van volgend jaar voltooid is. Er is nog hoop.

Bronnen: Financial Times, The Guardian, The Telegraph, Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]