Ik kocht meer platina

Er werd jarenlang amper in nieuwe uraniumproductie geïnvesteerd, omdat overheden ons overtuigd hadden dat we alle kerncentrales gingen sluiten.

Er werd jarenlang amper in nieuwe olieproductie geïnvesteerd, omdat overheden ons overtuigd hadden dat fossiele brandstoffen uitgefaseerd zouden worden.

En er werd jarenlang amper in nieuwe platinaproductie geïnvesteerd, omdat overheden ons overtuigd hadden dat we straks allemaal elektrisch zouden rijden. 

De uranium- en olieprijs zijn al een tijdje stijgende inmiddels, hetgeen bedrijven een sterke incentive geeft om de productie te verhogen en de markt op termijn weer in balans te brengen.

Dit kunnen we vooralsnog niet zeggen van de platinaprijs. 

De prijs zit al sinds 2009 in een bodemformatie.

Ik kocht meer platina

Het aanbod van platina is al een tijdje dalende. Een groot deel van het aanbod komt uit Zuid-Afrika en deze mijnen hebben het steeds moeilijker om de productie op niveau te houden. Ook Rusland is een grote producent, maar hier zijn het de sancties die roet in het eten strooien. 

Bovendien is maar liefst 60% van de productie verlieslatend. Het is dus ergens wel te verwachten dat een deel van deze productie op een bepaald moment offline gaat. Bedrijven kunnen niet eeuwig verliescijfers tolereren. 

Nieuwe projecten zitten er amper in de pijpleiding. Producenten hebben de overheden te serieus genomen en zijn meegegaan in het idee dat we straks allemaal elektrisch gaan rijden. Ondertussen is reeds duidelijk dat het zo’n vaart niet zal lopen en dat consumenten vasthouden aan auto’s met verbrandingsmotoren. 

De grootste groei zit eerder in de hybride voertuigen, maar deze gebruiken net méér platina. Een simpele vaststelling waar de financiële modellen onvoldoende rekening mee houden.

En waar de modellen ook geen rekening mee houden, is de dalende winstgevendheid van de recyclagesector. Recyclage is zeer kapitaalintensief en heeft zo last van de stijgende rentevoeten. 

Een ounce platina koop je tegenwoordig met 0,39 ounce goud. Dat is de laagste verhouding ooit. 

Het is nog maar van 2008 geleden dat je 2,5 ounces goud moest neertellen voor een ounce platina. Een terugkeer naar die verhouding geeft een prijs van net geen $6.000 per ounce platina. Dat is meer dan zes keer de huidige prijs. 

Ik kocht vorige week voor mijn persoonlijke portefeuille behoorlijk wat platina via Goud999 Safe waardoor ik nu meer platina bezit dan goud. 

Mijn portefeuille ziet er nu zo uit:

Ik kocht meer platina

Groeten,

Maarten Verheyen