Hernieuwde interesse in platina

We merken de laatste weken een hernieuwde interesse voor fysiek platina op ons goud999safe platform.

Het artikel “ik kocht meer platina” heeft daar zeker mee te maken, maar ook de prijsgrafiek van platina is veelbelovend.

Kunnen we binnenkort ook over een uitbraak van de platina prijs spreken, net zoals recent bij zilver?  

Platina in euro - maandgrafiek - bron: www.goud999safe.com

Platina in euro – maandgrafiek – bron: www.goud999safe.com

Heel ver zijn we daar niet van af…

Maar waarom is platina net nu kansrijk?

Na de recordkoersen uit 2008 voor platina, zagen we de absolute bodem voor de prijs pas in 2020.

Sindsdien bleef de koerswinst beperkt en dat zorgt voor problemen bij de platina mijnbouwers. Hun kosten zijn de laatste jaren sneller gestegen dan de waarde van het mandje aan metalen dat ze ontginnen. Hierdoor zien mijnbouwers zwarte sneeuw.

Veelzeggend is ook dat het (voorlopig nog vijandige) bod van mijnreus BHP op Anglo American van deze maand, lijkt in te houden dat de platina activiteiten van Anglo American meteen worden afgestoten. Anglo American, is vandaag wereldwijd nummer 1 in platina productie…

Platina mijnbouw is momenteel meer dan een uitdaging!

De aanvoerproblemen hebben geleid tot een duidelijk tekort in de fysieke platina markt.

Mijnbouwproductie en recyclage zijn onvoldoende om aan de vraag te voldoen. In 2023 werd ongeveer 7,2 miljoen ounces platina geproduceerd, terwijl de vraag naar platina 8 miljoen ounces bedroeg.

Veel van de resterende bovengrondse voorraden liggen ook nog eens in kluizen in China en zijn dus eigenlijk al niet meer beschikbaar voor de wereldmarkt.

Toch blijft de prijs van platina laag, ondanks deze tekorten. Waarom zagen we al niet eerder een grote prijsrally?


Dat heeft heel waarschijnlijk te maken met het feit dat “de markt” de snelheid van de uitrol van elektrische voertuigen (EV’s) heeft overschat. Niet iedereen zal in 2030 in een EV rijden, vooral niet buiten West-Europa. Dat dringt langzaam maar zeker door…

Traditionele verbrandingsmotoren en hybride voertuigen blijven wereldwijd toenemen, waarschijnlijk tot een stuk in de jaren 2030. Al deze voertuigen moeten hun uitstoot van schadelijke stoffen minimaliseren, waardoor de vraag naar katalysatoren en dus metalen uit de platinagroep, stevig blijft.

Aan de fundamentals ligt het al een tijdje niet meer want de voorspelde tekorten voor dit jaar en de komende jaren, blijven overeind.

Deze week nog stelde de World Platinum Investment Council haar verwachte tekort voor 2024 naar boven bij tot 476.000 ounces.
Johnson Matthey maakte dezelfde oefening en voorspelt voor 2024 een nog groter tekort van 598.000 ounces.

Pittig detail in beide analyses: Investeerders (wij dus), moeten in 2024 haast netto verkopers zijn van platina om het tekort binnen de perken te houden!

Platina verdient vandaag een plaats in uw edelmetaal portfolio, het potentieel voor de prijs is meer dan groot genoeg!

Met goud999safe bieden we u de beste manier om fysiek platina aan te kopen:

  • De grootste verhandelbaarheid, nu en in de toekomst.
  • Maximale veiligheid, verzekerd en opgeslagen in Zwitserland.
  • 100% gealloceerd = serienummers en uw persoonlijke eigendom!
  • Meteen 21% Prijsvoordeel: Profiteer van een substantieel prijsvoordeel ten opzichte van platina baren die zich in België of Nederland bevinden; bij goud999safe koopt u immers platina zonder BTW.