Zilvermarkt op koers

Net zoals bij ons, wordt de vraag naar zilver in China bepaald door zowel industriële gebruikers als spaarders en beleggers. De ene groep zal het zilver verbruiken, de andere groep gebruiken als waarde-opslag.

Beide groepen hebben tegengestelde belangen wat betreft de prijs: spaarders willen een hoge en liefst stijgende prijs, terwijl industriële bedrijven een stabiele en aanvaardbare prijs prefereren.

Meestal krijgen deze groepen om de beurt wat ze willen. U weet dat wij vinden dat de spaarders en beleggers nu echt aan de beurt zijn.

Net zoals bij ons in het Westen (zie: de zilverprijs rally China zet door) dalen de zilvervoorraden in China, maar daar gebeurt dit misschien nog spectaculairder.

Het nieuws van vandaag (13/06/24) is dat de voorraden op de Shanghai Futures Exchange (SFE) een nieuw dieptepunt hebben bereikt sinds 2020.

De zilverprijs in China ligt al maanden een stuk hoger dan bij ons, en er wordt soms hardop getwijfeld of deze prijs in China wel “echt” is. We zagen zelfs een analist, bekend om zijn negatieve vooruitzichten voor de zilverprijs, beweren dat de geafficheerde zilverprijs in China BTW bevat en dat de prijs daarom ter plaatse zoveel hoger noteert.

Dit is natuurlijk niet het geval; net zoals bij ons worden alle edelmetaalprijzen op futures en spotbeurzen exclusief een eventuele belasting op de toegevoegde waarde genoteerd.
(Opm. bij een retailverkoop is dat natuurlijk wel anders, als u als particuliere klant een aankoop doet, moet men u meteen de volledige prijs tonen die voor u van toepassing is)

Onze boodschap: De zilverprijs in China is wel een “echte” prijs en de deur voor arbitrage staat open.

Zilver kan zonder veel hinder van West naar Oost vloeien.

Zilverprijs:

De Bullion Banks hebben de afgelopen twee weken de kans gehad om hun shortposities wat af te bouwen. Ze zijn er dus in geslaagd om een aantal speculanten uit de markt te zetten.

Zo is het aantal circulerende futures contracten op de CME met zo’n 5% gedaald. De hefboom op die markt (papieren contracten versus fysiek edelmetaal in de kluizen aanwezig) blijft echter nog bijzonder hoog. Eind mei circuleerden er immers 186 877 futures contracten in New York.
Dat is 15 keer meer “papieren” zilver dan er in de kluizen in de registered categorie aan fysiek zilver aanwezig was.

Op 11 juni waren dat nog 179 023 contracten, wat 14,3 keer meer is dan het zilver in de registered categorie.

179 023 contracten van 5.000 ounce elk vertegenwoordigen een positie van 895 miljoen ounces zilver op papier. Dat is een positie die groter is dan de wereldwijde zilverproductie uit mijnbouw in 2024.

De overgrote meerderheid van deze futures contracten zal dus altijd een “papieren” positie blijven. Als u echt zilver wilt hebben, moet u dus niet daar zijn.

Overzicht:

De zilvermarkt blijft op schema voor een sterke prestatie in 2024. De markt wordt extra ondersteund door de vraag van zowel Chinese industriële als particuliere kopers en door de afnemende wereldwijde voorraden.

Op de zilverprijsgrafiek op korte termijn hierna, zien we dat ongeveer 50% van de recente rally is gecorrigeerd (in het blauw op de grafiek). Dat is vergelijkbaar met de correctie na de rally vanaf februari (groen op de grafiek).

Zilvermarkt op koers

De goud/zilver ratio is voor het eerst sinds januari 2023 onder de 80-grens gedoken, ook een positief signaal voor zilver.

Wist u dat de goud/zilver ratio de afgelopen eeuw slechts 16% van de tijd hoger was dan 80? Meestal is zilver dus relatief duurder ten opzichte van goud, vergeleken met vandaag. De huidige koersen, bieden in die zin een opportunteit:

Zilvermarkt op koers

Ten slotte is het belangrijk om op te merken dat het sentiment in de zilvermarkt nog niet extreem positief is geweest.

De meeste potentiële westerse investeerders blijven voorlopig afwezig. Dat biedt ruimte voor verdere prijsstijgingen indien meer beleggers de markt zouden betreden. Het is pas wanneer bijna iedereen positief is voor zilver, dat we moeten gaan oppassen.

Heeft u intussen voldoende fysiek zilver in uw portfolio?

Fysiek zilver aankopen?

Dat kan makkelijk en aan de beste prijs via goud999safe.

Tot binnenkort!

Het goud999safe team