Het beste moment van het jaar om zilver aan te kopen?

14/01/2021: Op zoek naar ons artikel over platina?
Dit is de correcte link!

 

Vandaag.

De maand december was de laatste vijftig jaar gemiddeld de beste maand om zilver aan te kopen.

We zeggen dat niet zomaar, want we hebben dat zelf in detail onderzocht. Startpunt was de volgende vraag:

Als je in de maand december van het ene jaar “goed” kan aankopen…
Hoeveel hoger ligt dan het punt met de grootste koerswinst voor eind april, in het volgende jaar?

We gingen vervolgens tot vijftig jaar terug in de tijd in de prijsdata van zilver. Het resultaat is op zijn zachtst gezegd bemoedigend.

Gemiddeld stijgt de prijs van zilver met maar liefst 24,8% vanaf het laagste punt in december het ene jaar, tot de hoogste notering voor einde april onmiddellijk daarna!

Meer nog, in deze hele oefening moesten we voor geen enkel jaar een negatief rendement noteren!

De grafiek hieronder toont de bewuste zilverprijs data, vijftig jaar lang. De laagste koers elk jaar in december in een balkje in het rood en de hoogste koers voor eind april in het jaar daarna, in een groen balkje.

Elk jaar een positief rendement de laatste vijftig jaar, met gemiddeld zelfs een indrukwekkende +24,8%, het staat er.

Er is een seizoensinvloed, die nu ongeveer positief wordt voor zilver.

Voor we dit verhaal verderzetten en nog interessanter maken, even voor de duidelijkheid:
Wij zijn hier absoluut niet bezig met je een gegarandeerd rendement te beloven voor zilver op een paar maanden tijd. Zoiets BESTAAT NIET in de edelmetaalmarkten.

(daar is ook geen uitzondering op: van iemand die je in edelmetaal wel een gegarandeerd rendement zou aanbieden, blijf je best ver weg).

We zijn er natuurlijk echt wel van overtuigd dat er hier en nu een bijzonder goede kans op tafel ligt!

Want in 2020, vinden wij het verhaal nog merkelijk beter dan gemiddeld…

Kijk maar naar de zilvermarkt vandaag. In een duidelijke stierenmarkt en tegelijk ook nog in een tussentijdse correctie die op zijn laatste benen lijkt te lopen.

Fundamentele redenen waarom wij misschien wel de komende tien jaar nog in zilver willen blijven, gaan we vandaag niet behandelen. Die zijn er meer dan voldoende en de zaken wijzigen allemaal niet zo snel. Je kent onderhand ons standpunt hier wel: Alle lichten staan wat ons betreft op groen voor de zilvermarkt.

We gaan het zo eenvoudig mogelijk houden en eens kijken naar het effectieve koersverloop van zilver:

Zilver in USD – weekgrafiek – bron Netdania.
De cijfers in het blauw, dienen om een gebeurtenis aan te duiden en zijn GEEN onderdeel van een technische analyse op de grafiek.

1. Op 4 juni 2019 schreven we in deze nieuwsbrief over de uitbraak in Zilver (en Goud). We nemen dit punt graag als START van de echte nieuwe stierenmarkt in de zilverprijs.

2. De rally in de prijs die volgde, liep tot begin september 2019. Stijging +33% in prijs tot op de top (punt 2 op de grafiek).

3. Daarna was het tijd voor een correctie (er komen ALTIJD correcties, ook in echte stierenmarkten). De bodem van deze correctie, punt 3 op de grafiek, die lag misschien NIET toevallig in december 2019.

4. De rally die volgde, noteerde +14% (punt 4 op de grafiek) toen het eerste stuk van de Corona crisis als externe “schok” voor een heuse “bear trap” zorgde.
Wie zich daar liet vangen en UIT zilver stapte, zal dit nooit vergeten… 

5. De flinke duik in de zilverprijs was uiteindelijk toch van heel korte duur en draaide weer naar UP vanaf midden maart 2020.
+ 156%(!!!) voor de zilverkoers vanaf dat laagste punt volgde. Dat is spectaculair!

6. In augustus 2020 (punt 6 op de grafiek) was de zilverprijs simpelweg aan een correctie toe.
(nogmaals, correcties zijn misschien niet leuk, ze houden de trend wel gezond. Tijdens die correcties moeten de zwakke handjes eruit).

September 2020 was het laagste punt in prijs voor de huidige correctie, al kwamen we vorige maand, helemaal op de laatste dag van november, nog heel dicht in de buurt van die bodem, tijdens een “dip” in de prijs.

In deze nieuwsbrief schreven we op 2 november dat we zelf de tijd rijp achtten om onze posities in zilver uit te breiden.
Achteraf bekeken waren we hiermee dus vier weken te vroeg om op het absoluut “beste” moment te kopen.
We hadden 7% goedkoper kunnen inkopen in het ideale geval. Maar achteraf is het altijd makkelijk.
Je moet “ergens” beslissen om in te stappen om mee te doen…  

7. Vandaag is de kans groot dat de bodem van de correctie er definitief staat. Net op een moment waarop onze overduidelijke “seizoensinvloed” in het voordeel van de zilverprijs gaat spelen!

De grootste kans voor de prijs van zilver om opnieuw de weg omhoog te kiezen, is dus echt wel vandaag…

En de beste manier om dat nu te doen?