Steeds minder zilver beschikbaar

Op de belangrijkste futures markt voor zilver in New York, de CME, blijven de fysieke voorraden gestaag dalen.

Ook in Londen, waar de grootste berg zilver van allemaal ligt, daalden de totale voorraden al met 20% de afgelopen twee jaar. Omdat grote partijen die zilver bezitten dat dikwijls gewoon veilig in Londen laten liggen, is zeker niet al het zilver dat in Londen ligt ook te koop. Die daling van 20% is dus een groot stuk van het beschikbare zilver en dus redelijk spectaculair!

Als de prijs \”verkeerd\” is, gebeurt het bovenstaande. Investeerders maken gebruik van de huidige prijzen om zilver in te slaan en het echte metaal wordt schaarser.

We schreven al eens dat #Silversqueeze heel snel opnieuw een ding kan worden in de relatief kleine zilvermarkt.

De grafiek hierboven, toont het aantal ounces zilver dat klaar ligt om geleverd te worden tegen een futures contract in New York.

Op 9 november lag er 35,4 miljoen ounce zilver in de \”registered\” categorie aan zilver in de VS.

Daartegenover stonden op hetzelfde moment 140.437 futures contracten voor de levering van zilver in de toekomst. Elk van die contracten, geeft het recht op levering van 5.000 ounces zilver.

Een snelle rekensom leert ons dat speculanten posities hebben voor 702,19 miljoen ounces zilver. Dat is meer dan 80% van de gehele wereld jaarproductie zilver, in speculatieve posities, enkel en alleen in New York (en een verhaal op zich, want wij vinden zoiets NIET normaal).

35,4 miljoen in de kluis versus 702,19 miljoen als maximale verplichting: Slechts 5% van die \”papieren\” ounces zilver, kan dus worden geleverd!
Anders gezegd, elk van die ounces in de kluis, dient als onderpand voor een positie van twintig ounces.

Dit is natuurlijk niet het hele verhaal.

– Er ligt ten eerste nog zilver in New York. Dit zilver, een niet onaardige berg van 264,3 miljoen ounces, voldoet wel (nog) niet aan de voorwaarden voor uitlevering.
Een gedeelte van dat zilver KAN wel in de toekomst daarvoor gaan dienen (zeker niet alles, maximaal de helft?).

Wanneer we al dit zilver toch meetellen en optellen bij de 35,4 miljoen ounces van daarstraks, dan is die som nog steeds enkel goed voor 43% van de openstaande futures posities.

– Ten tweede vragen ook bijlange niet alle speculanten in de papieren markten ooit uitlevering van hun posities.
Speculeren voor extra dollars is hun enige doel. Daar rekent de CME toch alleszins op!

– En als laatste worden de kluizen in New York natuurlijk ook \”gevoed\” met zilver afkomstig van de mijnen. Het contract in New York noemen we dan wel \”papier\”, toch vloeit er \”echt\” fysiek zilver door die markt…

Maar de uiteindelijke conclusie is en blijft: Dit is een verhaal van een gehefboomde markt.

In normale omstandigheden functioneert deze markt prima. Van zodra echter teveel speculanten levering zouden willen aanvragen, is het bijzonder snel paniek.

Bovenstaand verhaal over de markt in New York, was misschien wel de belangrijkste reden waarom de #Silversqueeze in januari/februari vorig jaar op gang kwam.

Dalende voorraden sindsdien, geven aan dat vandaag de kansen nog beter zijn voor zilver dan toen!

De futures markten (en ETF\’s) zijn ook duidelijk niet de beste manier om fysiek zilver op te bouwen. Net zoals aandelen van mijnbouwers vanzelfsprekend geen vervanging kunnen zijn voor fysiek.

Welk zilver dan wel kopen?

Gewoon \”echt\” zilver, in de vorm waarin het wereldwijd het best verhandelbaar is, vrij van btw.  100% gealloceerd (individuele serienummers!!!), het meeste zilver voor je geld en meteen veilig opgeslagen.

Tot binnenkort!

Het goud999 team.
T: +32 11 960 400 E: info@goud999.com
W: www.goud999.com

P.S. Voor het eerst sinds heel lang, hebben we ook opnieuw Platina Maple Leafs van 1 ounce op stock.
Hier te vinden indien u interesse heeft.