Goud of financiële activa?

Wie belegt, heeft altijd een keuze. Er moeten bij het beleggen zelfs enorm veel keuzes gemaakt worden, maar de meest fundamentele is die tussen reële activa en financiële activa. Ruim genomen kunnen we stellen dat financiële activa aandelen en obligaties en andere afgeleide instrumenten zijn, en reële activa zijn grondstoffen, edelmetalen en vastgoed.

De keuze voor vastgoed is er een die beleggers in Nederland en België de afgelopen jaren massaal hebben gemaakt. Dat is immers logisch: vastgoedprijzen zijn hoog, maar de financiering die je kan krijgen is bijzonder goedkoop. Dat heeft ervoor gezorgd dat heel veel mensen onlangs een tweede of zelfs derde huis hebben gekocht. Vaak wordt dat vastgoed gebruikt om te verhuren, een tweede verblijf wordt hier zelden gekocht.

Dat is allemaal mooi, maar vastgoed heeft twee grote nadelen: de kosten en de opvolging. Als je een vastgoed koopt, dan moet je in het begin al veel kosten betalen aan de staat die je er maar moeilijk uit krijgt. En de opvolging bestaat natuurlijk in het vinden van goede huurders, iets wat ook veel ellende met zich kan meebrengen.

Maar het grootste vastgoednadeel vinden we ongetwijfeld de beperkte liquiditeit. Als je ervan af wilt, duurt het vaak maanden of zelfs een jaar vooraleer de transactie rond is, en je je geld krijgt. Vaak moet ook de bank (schuldeiser) de toestemming geven tot verkoop als ze een hypotheek hebben.

Met goud en zilver heb je ook reële activa in handen, tastbare beleggingen die je elke dag kunt vastpakken. En het grootste verschil met vastgoed is dat je hier bijna geen aankoopkosten hebt, je het goud letterlijk overal ter wereld kwijt kunt, en bovendien kan je je belegging in stukjes verkopen wanneer je winst wil nemen of een belegging ten gelde wil maken.

Mooie gouden munten zoals de Krugerrand of Maple Leaf zijn ideale beleggingsmunten, en dat geldt ook voor de kleinere Franse Napoleons.

Dus voor wie een tastbare belegging zoekt, is goud een prima optie die verschillende voordelen biedt ten opzichte van een fysieke vastgoedbelegging. Stof om over na te denken dus!

Een belangrijkere keuze kan je de volgende jaren niet maken, want ze zal voor het grootste deel het rendement van jouw vermogen bepalen…

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999