Maart al decennia de zwakste maand voor goud

Al blijft de goudprijs in maart achter, goud is dit jaar nog steeds de best presterende grondstof maar voornamelijk wegens haar andere rol: dat van monetair actief. Het steeg de eerste twee maanden van 2016 onder andere op de speculatie dat de Fed de rente niet kan verhogen aangezien de inflatie achterblijft op het 2 procent inflatiedoel van de Amerikaanse centrale bank.

President van de Fed in San Francisco, John Williams, zei gisteren dat de mondiale economie een belangrijke impact heeft op de mogelijkheid om de rente te kunnen verhogen. Met andere woorden: “Dat wordt moeilijk”. Janet Yellen zal vandaag spreken bij de Economic Club of New York en beleggers zullen ook daar elk woord zorgvuldig afwegen in de hoop meer te weten te komen aangaande de nabije toekomstplannen van de Fed. Daniel Hynes – senior commodity-strateeg bij Australia & New Zealand Banking Group Ltd:

Investors are waiting to see particularly how Yellen’s speech goes, to get some indication around the shorter-term environment for gold, which broadly speaking has been positive

Hoewel de prijs van goud de maand maart niet goed presteerde vergeleken met de maand ervoor, en het edelmetaal vorige week haar slechtste week in maanden kende, blijven beleggers hun deelnemingen in goud ETF’s uitbreiden. Gisteren namen deelnemingen in de goud ETF’s voor de negende dag op rij toe tot 1771,7 ton, het meest sinds december 2013.

Volgens Todd Gordon – van TradingAnalysis.com – hoeven beleggers niet al te bezorgd te zijn over de recente terugval van goud. Hij geeft aan dat goud een belangrijke technische ondersteuning kent dat een kans moet bieden om weer bij te kopen. Daarnaast is hij van mening dat de Federal Reserve weinig zal kunnen ondernemen, iets wat positief uit zou moeten pakken voor de goudprijs. Gordon:

I don’t think the Fed is going anywhere, which makes the gold market a buy on this pullback. We’re just going to look for a retest of the highs. If we’re going to break out to new highs, we can take that as a next step trade

Het mag eigenlijk ook geen verrassing zijn dat goud afgelopen maand een terugval zag. Het actief was meer dan 20 procent gestegen op 2 maanden tijd. Daarnaast kent de goudprijs over een langere periode een sterke seizoensgebondenheid. De afgelopen 40 jaar daalde goud in maart gemiddeld vaker en meer dan in welke andere maand dan ook.

Hedge fund manager van Gold Bullion International – Dan Tapiero – wijst erop dat er niets veranderd is in het monetaire en economische systeem dat de onzekerheid weg heeft kunnen halen. Het systeem vertoond ernstige scheuren en dat zou beleggers er toe moeten aansporen om de veiligheid van goud op te zoeken.

Hij gelooft nog steeds dat het heel goed mogelijk is dat er een crisis in de maak is die groter zal zijn dan de vorige. Wanneer die crisis zich zal gaan ontwikkelen ziet Tapiero de goudprijs met gemak richting de $3000 dollar per ounce gaan.

Bronnen: Business insider, CNBC, Bloomberg

Het bericht Maart al decennia de zwakste maand voor goud verscheen eerst op Beurs.com.

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.