Goldman Sachs lijkt gelijk te krijgen

Goldman Sachs lijkt gelijk te krijgen. Goud heeft te lijden onder een oplevende dollar, de prijs van het edelmetaal daalde afgelopen week 3,1 procent en staat op haar laagste niveau in meer dan een maand tijd. De sterkere dollar zorgt voor een flinke deuk in het vertrouwen in het edelmetaal dat met een stijging van 14 procent in 2016 nog steeds een van de best presterende activa is van 2016.

Goud voor onmiddellijke levering daalde 0,7 procent tot $1,208.38 per ounce vannacht, het laagste niveau sinds 23 februari. De 3,1 procent daling van vorige week is de grootste wekelijkse daling sinds november en goud is op weg om deze maand negatief af te sluiten, na een stijging vorige maand van 11 procent.

De zwakke goudprijs is in lijn met de vooruitzichten van Goldman Sachs, die op 7 maart aangaf dat goud op de korte termijn terug zou vallen tot $1100 dollar. Reden hiervan voor de bank was dat de Amerikaanse economie weer aantrekt.

Terwijl de goudprijs daalt is het aantal beleggers dat in goud gedekte ETF’s investeert enkel aan het groeien. De aanhoudingen stegen voor de achtste dag op rij tot 1770.5 ton afgelopen donderdag, het hoogste niveau sinds december 2013.

Ook andere banken menen dat Goldman Sachs geen gelijk heeft voor wat betreft de toekomst van het edelmetaal. ABN Amro verwacht dat goud tegen het einde van het jaar de $1300 dollar per ounce aan zal doen. Die verwachting komt overeen met een stijging in goudprijs van 44,44 procent ten opzichte van de vorige voorspelling van de bank in december.

Marko Kolanovic – Hoofd Derivaten en Quantitatieve Strategieën van JPMorgan – meent dat de rally van de Amerikaanse aandelenmarkten van afgelopen tijd enkel gedreven werd door “short covering”. Ook technisch analisten van UBS – Michael Riesner en Marc Müller – geloven dat de recente aandelen rally een bear-markt rebound was en niet het begin van een nieuwe stijgende trend.

De analisten van UBS hebben een indrukwekkende trackrecord dit jaar. Ze voorspelden niet alleen de rally in goud, maar wisten ook de laatste twee aandelencorrecties te voorspellen. Zij gaven zelfs bijna op de dag aan wat de bodem voor de aandelenmarkt was – 11 februari.

Zij verwachten nu echter een significante omkering in aandelenmarkten op de korte termijn waarna de aandelenmarkt verder zal dalen. Volgens hen kent de markt nu een exact zelfde opstelling als begin februari alleen dan in omgekeerde richting. Belangrijkste voor hen is dat de markt toen enorm “oversold” was, terwijl die nu enorm “overbought” is. Zelfs meer dan welk moment ook in de afgelopen 6 jaar.

Bronnen: Bloomberg, Growth Stockwire, Beurs.com

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda’s (tip!), Maple Leafs, … en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.

Het bericht Goldman Sachs lijkt gelijk te krijgen verscheen eerst op Beurs.com.