Sterke dollar duwt goud lager

De afgelopen maanden hebben we deze correlatie een pak minder gezien, maar blijkbaar komt ze nu weer opduiken: de correlatie tussen de Amerikaanse dollar en het goud. Het is opvallend: het goud heeft te lijden onder een sterke munt, terwijl dat onlangs minder een factor was.

Hierdoor daalt het goud naar het laagste peil in meer dan een maand tijd. Het gevolg is dat het gele metaal een deel van de sterke performance die de afgelopen maand werd opgebouwd, opnieuw moet afgeven.

Als we kijken naar de performance van het gele metaal op deze paasmaandag, dan zien we dat de spotprijs voor het goud daalt met ongeveer 0,7% tot 1208 dollar per ounce. Dat is meteen het laagste niveau sinds 23 februari jongstleden.

De aanslagen in Brussel vorige week hebben het goud hoger geduwd, maar voorlopig wordt er winst genomen nu de grootste terreurdreiging is gaan liggen.

Door deze (tijdelijke) correctie is de rally van het goud verminderd tot een prestatie van ongeveer +14%. De dollar kent de sterkste winstreeks sinds januari nu de Amerikaanse monetaire politiek een heel stuk krapper wordt. Gegevens die afgelopen vrijdag werden bekendgemaakt, tonen aan dat de grootste economie ter wereld meer is gegroeid dan verwacht, wat natuurlijk beleggers laat vermoeden dat er hogere rentevoeten zitten aan te komen.

Deze week zullen beleggers zich richten op de huizenverkopen, het consumentenvertrouwen en het banenrapport van vrijdag.

Deze gegevens kunnen een heel duidelijk beeld geven van wat de Fed mogelijkerwijs kan doen in april. De sterkte van de Amerikaanse dollar zal waarschijnlijk nog bijkomende druk zetten op het goud.

Beleggers trekken het zich blijkbaar niet erg aan, want terwijl de prijzen blijven dalen, blijven beleggers hun posities in de beursgenoteerde vehikels die in goud beleggen uitbreiden.

Elke stijgende beweging op de markten kent een tijdelijke zwakte, en dat is nu bij goud niet anders. Beleggers die het grotere plaatje echter begrijpen, weten echter wat hen te doen staat.

Op een bepaald moment zal de relatie tussen de Amerikaanse dollar en het goud weer in een andere richting evolueren. Bovendien is er voor beleggers in Europa een groot voordeel: de prijs van het goud uitgedrukt in euro’s ziet er meteen weer een heel stuk steviger uit…

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.