Bull- of bearmarkt?

We zitten momenteel in een vreemde beursperiode, is de bullmarkt aan het temporiseren om binnenkort opnieuw te versnellen of zitten we ondertussen al in een nieuwe bearmarkt op weg naar beneden? Robin Mcdonald, fondsbeheerder bij Schroders, is van mening dat we in een schemerzone zitten en kan het dus beide kanten op.

De financiële markten lijken het niet meer zo goed te weten, de ene periode corrigeren ze en de andere periode herstellen ze. De betere beleggingsfondsen hebben dit jaar al aardig wat prijs moeten geven van hun winsten terwijl de minder goed presterende fondsen een inhaalbeweging aan het maken zijn.

Volgens de fondsbeheerder van Schroders zitten we in een bull- EN bearmarkt waarbij een omslagpunt naar één van de twee markten nabij is. Als voorbeeld haalt hij de Philadelphia Gold and Silver shares index aan, die na 5 jaar lang dalen dit jaar opeens 50 procent in waarde gestegen is.

In vergelijking met dezelfde periode presteerde de Nasdap Biotech Index het tegenovergestelde, jarenlang stijgen om dit jaar 25 procent in waarde te dalen. Zoals je kan zien leiden fondsen hun eigen leventje en is er geen echte rode draad te vinden qua richting.

Richting kiezen

Mcdonald voorspelt dat we binnen de 12 tot 18 maanden meer duidelijkheid gaan krijgen op de financiële markten. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk waarbij de economieën in de V.S. en China belangrijke rollen zullen spelen.

In geval dat de Amerikaanse economie slechter presteert dan wordt verwacht, zal de dollar in waarde dalen vermits de Federal Reserve de renteverhogingen nog langer zal uitstellen. Wat we dan zullen zien is waarschijnlijk een enorme opluchting bij grondstoffen, opkomende markten en de financiële sector.

Verder heb je ook nog de Chinese economie, die tegen de verwachtingen in, kan stabiliseren. Als een harde landing vermeden kan worden, zullen beleggers opgelucht adem halen en opnieuw vertrouwen krijgen in de wereldeconomie en de financiële markten.

Hoe het zal verlopen, weten we uiteraard niet. Volgens Mcdonald staat er alleszins iets op til waaruit duidelijk zal zijn welke richting de beurzen zullen kiezen. Eén ding is zeker, zolang de centrale banken voldoende blijven ondersteunen, moeten we niet vrezen voor een flinke duik met hevige verliezen.

Bronnen: Schroders Talking Point, Beursduivel

Foto: Jenny Downing – Flickr

Het bericht Bull- of bearmarkt? verscheen eerst op Beurs.com.