Tijd om te schitteren?

 

Een van onze meest ervaren klanten deelde onlangs een interessante observatie over de zilvermarkt, met name over de recente evolutie van de zilverprijs. 

Hij zei: “Als ik dit niet al 20 keer eerder had zien gebeuren, zou ik me ongemakkelijk voelen.” 

Wellicht is deze gedachte herkenbaar voor iedereen die de zilvermarkt al even volgt..

Daarom presenteren we vandaag een lijst met feiten over de zilvermarkt, die bevestigen dat de huidige situatie eigenlijk niet frustrerend, maar net interessant is. Hierbij richten we ons strikt op objectieve en controleerbare gegevens:

In de vierde week van januari wijst de RSI (Relative Strength Index) erop dat een richtingsverandering stilaan waarschijnlijk wordt. Dan bedoelen we een mogelijke bodem in de zilverprijs voor de correctie die begin december 2023 startte.

Tijd om te schitteren?

Deze grafiek vertelt ons simpelweg dat het sentiment intussen ver genoeg is gedaald. Wanneer pessimisme overheerst, is de kans op een bodem voor de prijs immers het grootst. 

Begin december 2023 nog, stonden we vreselijk dicht bij een uitbraak naar boven voor de zilverprijs.
We moesten echter eerst nog een keer lager (de zoveelste keer sinds 2020).

Uitstel is niet noodzakelijk afstel, potentiële katalysatoren voor een echte prijs rally, zijn er voldoende: 

1. Het is de algemene verwachting dat de FED in 2024 enkele renteverlagingen zal doorvoeren. De kans dat dit in maart al gebeurt is vandaag met zo’n 40% nog niet zo heel groot volgens de rentemarkt, maar we zullen zien…

2. Ook een verschuiving in de strategie van de FED voor wat betreft haar balansgrootte, lijkt eraan te komen. Van QT (Quantitative Tightening – balans verkleinen) opnieuw naar QE (Quantitative Easing – balans vergroten) dus. De banksector heeft dat waarschijnlijk het hardst nodig.

3. Wereldwijd dalende zilver voorraden zijn een objectief gegeven. In 2023 daalden de zilvervoorraden wereldwijd waarschijnlijk met zo’n 140 miljoen ounce. De productie kan met ongeveer 1.000 mio Oz de vraag van 1.140 mio Oz niet bijbenen.

4. Het prijsmechanisme van zilver staat onder druk. Vandaag noteert de zilverprijs op de Chinese fysieke zilvermarkt meer dan 10% hoger dan op de papieren markten van Londen en New York. 
ALS dit mechanisme het ooit helemaal begeeft, zal iedereen het verschil leren kennen tussen “echt” fysiek zilver en papieren contracten. 

5. Het industriële verbruik van zilver nam de afgelopen tien jaar reeds met zo”n 30% toe. 
Voor de toekomst, wordt vooral de groei van het zilver verbruik in de sector van zonnepanelen, nog erg hoog ingeschat. 
Er zijn steeds meer toepassingen voor zilver in de industrie, en belangrijk om daar te beseffen, is dat recyclage van zilver achteraf meestal onrendabel is.
Het zilver dat naar de industrie gaat, wordt dus effectief verbruikt en komt simpelweg achteraf ook niet meer terug naar de markt.

6. In de vierde week van januari, noteert de goud/zilver ratio boven 90. Goud is voor dezelfde massa meer dan 90x duurder dan zilver.
Sinds 1971 kwam een dergelijke extreem hoge notering in slechts 2,2% van de maanden voor (14 maanden op 636 maanden).
Goud won de laatste jaren gestaag terrein ten opzichte van zilver (prijs), maar een notering boven 90 zoals vandaag, is toch een indicatie dat zilver gewoon goedkoop is.

7. De afgelopen twintig jaar, nam de goudprijs in euro met 464% toe, goed voor een gemiddelde jaarlijkse stijging van zowat exact 9,0%.
Zilver echter, kon slechts 333% stijgen over dezelfde periode, dat is +7,6% per jaar aan waarde-toename in euro.
Die mindere prestatie van zilver is ook niet zo vreemd, want zoals we hierboven al stelden, staat de zilverprijs sinds de zomer van 2020 eigenlijk al “stil”.
De goudprijs daarentegen, noteerde begin december 2023 nog op een nieuw record in zowel dollar als euro. 
Soms moeten dus we voldoende geduld aan de dag leggen! 

Bovenstaande informatie kan iedereen vinden mits een beetje opzoekwerk. Maar wat betekent dit alles voor de zilverprijs in 2024? 

Dit valt uiteraard onder de categorie speculatie, aangezien niemand een glazen bol heeft. Echter, gebaseerd op onze analyses en de huidige marktontwikkelingen, lijkt het volgende scenario ons waarschijnlijk:

Korte Termijn: We sluiten echt niet uit dat er vóór eind april een aanzienlijke rally op gang kan komen. Het is daar gemiddeld gezien de tijd van het jaar voor!

Wat langere termijn perspectief: Ergens in de loop van dit jaar verwachten we toch die uitbraak van de zilverprijs op de prijsgrafieken. De correctie sinds augustus 2020 heeft echt lang genoeg geduurd.
Die uitbraak zou ons stap voor stap in een geheel andere marktsituatie brengen, waarbij hogere prijzen telkens nieuwe en meer kopers aantrekken. 

Als u vandaag of in de komende weken overweegt om uw positie in fysiek zilver uit te breiden, dan biedt ons goud999safe platform de ideale oplossing. Zilver aankopen kan immers veilig en eenvoudig in uw account.