Amerikaans rentebesluit en Chinese vastgoedcrisis

Gisteren hield de FED in de VS de korte termijnrente voor de vijfde maal op rij ongewijzigd.

Voorzitter Powell gaf in zijn persverklaring aan dat de Centrale Bank “openstaat voor een renteverlaging” in de toekomst, maar dat er “meer vertrouwen moet zijn dat de inflatie ‘zich duurzaam in de richting van 2 procent beweegt'”.

De aandelen en rentemarkten reageerden licht teleurgesteld.

Over de timing van de eerste renteverlaging, hadden ze graag een grotere toegeving gezien van voorzitter Powell. Die stelde dat “een renteverlaging in maart niet de meest waarschijnlijke stap is”. 

Het lijkt erop dat het echte vuurwerk op monetair gebied pas volgend kwartaal zal plaatsvinden. 

Heel lang kan dat ook niet op zich laten wachten, want Powell gaf gisteren toe dat de huidige hoge rente in de VS (tussen 5,25% en 5,50%) wel degelijk een rem zet op de economische ontwikkeling.
Maar ook voor de Amerikaanse overheid is de huidige rentestand een uitdaging. Ze wordt in 2024 namelijk geconfronteerd met de opdracht om ongeveer 5,2 biljoen dollar te financieren (begrotingstekort 2024) of te herfinancieren (reeds bestaande schulden die op vervaldag komen in 2024).

Aangezien de interesse in Amerikaans papier duidelijk lager is dan in het verleden, rekenen wij er op dat niet alleen de rente naar beneden zal moeten in 2024, maar dat ook de balans van de FED weer zal moeten oplopen (QE). De FED zal worden opgetrommeld om, via een klein omwegje, weer meer overheidsschuld op te kopen.

Dat zijn de omstandigheden waarin edelmetalen traditioneel goed presteren. 

China

In Hong Kong heeft een rechter deze week de bescherming van de grootste Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande tegen haar schuldeisers opgeheven.

De firma kwam eerder al in zwaar weer terecht, maar moet nu van de rechter overgaan tot verkoop van haar activa om de schuldeisers terug te betalen. 

Evergrande heeft ruim 300 miljard dollar aan uitstaande schulden. Banken en institutionele beleggers zitten dus op een berg Evergrande papier.

Dat is slecht nieuws omdat er niet verwacht wordt dat er veel zal overblijven voor de schuldeisers in een liquidatieproces voor Evergrande.

Als de Chinese overheid niet ingrijpt, kan de Chinese vastgoedbubbel helemaal imploderen. Evergrande is immers de grootste, maar niet de enige Chinese vastgoedontwikkelaar die in de problemen zit.

Slecht nieuws dus voor de Chinese economie en slecht nieuws voor Westerse banken en institutionele investeerders.

Fysiek goud en zilver

Het klimaat voor het bezit van fysiek edelmetaal, blijft wat ons betreft positief evolueren.

Fysiek goud, is een absolute no brainer in elke portefeuille vandaag (als u het aan ons vraagt).

Over zilver hadden we het vorige week al even, waar we een mogelijke bodem signaleerden.
So far, so good voor die bodem, al is één extra dip in de prijs zeker niet uit te sluiten. In Elliot Wave termen (technische analyse) zou één extra dip in de komende dagen en weken ook nog heel goed kunnen passen in een positief scenario. De korte termijn is altijd koffiedik kijken, we zullen zien… 

Fundamenteel wordt de zilvermarkt ondersteund door een duidelijk fysiek tekort tussen vraag en aanbod: 
The Silver Institute publiceerde eerder deze week haar eerste raming voor de zilvermarkt in 2024 en heel kort samengevat, is de verwachting de volgende:
Een wereldwijde productie van 1.020 miljoen ounces zilver en een vraag naar zilver van 1.200 miljoen ounces.

De vraag is in dit scenario gewoon 17% groter dan het aanbod!

Dat is enkel mogelijk omdat zilver al heel lang wordt ontgonnen en er historische bovengrondse zilver voorraden bestaan. Die voorraden echter, zullen in 2024 verder inkrimpen. 

En bovendien: De raming van The Silver Institute houdt logischerwijs geen rekening met een mogelijke rush naar zilver van beleggers.
Hogere koersen voor zilver, zouden dat natuurlijk net wel doen, meer spaarders en beleggers naar de zilvermarkt lokken…

Zilver aankopen kan hier of via www.goud999safe.com.