Zilver : veel volatieler dan goud, maar enorm potentieel

De edelmetalen zitten in het slop. Goud en zilver hebben te lijden onder de hogere rentetarieven. In zekere zin is dat (op korte termijn althans) logisch, maar op lange termijn zeker niet.

Zilver wordt ook fors afgestraft, ondanks het feit dat de economie fors aan het herstellen is door de verwachte benoeming van Trump. Zilver is naast een edelmetaal dat monetaire waarde heeft, ook een industrieel metaal. Zilver heeft dus niet alleen de eigenschappen van een edelmetaal, maar het is ook een consumeerbaar edelmetaal met industriële toepassingen, dat voor 50% bepaald wordt door industriële consumptie, terwijl dat voor goud slechts 15% bedraagt.

Zilver heeft immers geleidende eigenschappen, als een elektrische geleidbaar materiaal, en daardoor is het een belangrijk metaal voor de vervaardiging van een brede reeks componenten die worden gebruikt in consumentenelektronica.

De komende jaren verwachten we hier heel veel van zilver. Dat komt op de eerste plaats door de hogere bèta die zilver heeft ten opzichte van goud. Goud is ook veel duurder (nominaal gesproken dan) dan zilver, en daardoor zal er waarschijnlijk op een bepaald moment een switch komen van goud naar zilver.

Zilver is immers ook het poor man’s gold, en dat betekent dat op een bepaald moment goud gewoon te duur zal worden voor de doorsnee belegger. Op dat punt zou er wel eens een heel forse herstelbeweging en inhaalbeweging kunnen komen voor goud.

Beleggers in zilver hebben dus mooie vooruitzichten, maar op korte termijn wordt het op de tanden bijten. Op lange termijn zijn de potentiële winsten immers enorm.

Vergeet echter niet om fysiek zilver te kopen! Dat is de beste manier om een combinatie van winst en bescherming te zoeken.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]