Verkoopcijfers goud in India door het dak

Foto: Flickr

Op 9 november, de dag nadat Indiase premier Narendra Modi aankondigde dat de 500 en 1000 roepie bankbiljetten niet meer als wettig betaalmiddel zouden gelden, haastten Indiërs zich richten de vele juweliers die het land kent om goud te kopen.

Dat de beslissing van Narendra Modi’s regering, om in een klap 86 procent van alle in omloop zijnde valuta af te schaffen, grote gevolgen heeft voor de bevolking mag duidelijk zijn.

Burgers waren massaal bereid om flinke premies te betalen op de officiële goudprijs, terwijl juweliers nog bereid waren om de oude bankbiljetten te accepteren.

Dat is nu anders.

Huidige onofficiële prijs voor 10 gram goud blijkt bij de grootste goudmarkten – de Zaveri Bazaar en Karol Bagh – op 45.000 roepie (663 dollar) te staan, 53 procent hoger dan de officiële prijs.

Retailers en juweliers maakten melding van een piek in verkopen.

Er werd in de nacht van dinsdag 8 november op woensdag 9 november 23 maal zoveel omgezet dan normaal, aldus de krant “The Hindu”.

Vergeleken met de verkoop op 7 november, was de verkoop de 3 dagen na de bekendmaking fenomenaal. The Times of India quote een niet bij naam genoemde Indiase ambtenaar:

[We] found that [gold] sales increased up to 290%

Volgens schattingen van analisten van GFMS Research is er, sinds de veel bediscussieerde aankondiging op 8 november, in 6 dagen tijd voor 1 miljard dollar aan goud geïmporteerd, gelijk 30 ton.

Sinds februari dit jaar kende India een gemiddelde maandelijkse goudimport van 30 ton. Wanneer dit importcijfer van GFMS klopt dan spreekt dat boekdelen.

Niemand is echter bereid om de importtrend over de komende weken te voorspellen.

Hoewel er nog geen officiële mededeling over gedaan zijn wordt er namelijk gevreesd voor een verbod op de goudimport door de Indiase overheid.

Bachhraj Bamalwa, director bij de All India Gems & Jewellery Trade Federation, geeft aan dat de markt verder volledig plat ligt. Deels vanwege het tekort aan aanbod en deels vanwege het “anticorrupte-beleid” van de regering.

Dat dit een ramp is mag duidelijk zijn.

Enkel de goud- en sieradensector in India geeft direct werk aan 3 tot 4 miljoen mensen, zo bleek uit een paneldiscussie van senior executives tijdens de London Bullion Market Association conferentie eerder dit jaar.

Een juwelier, die zijn zaak heeft moeten sluiten, gaf tegen Reuters aan:

I’m getting non-stop calls from unknown numbers from people asking for gold. A client last week left a bag full of a few lakh rupees (1 lakh = 100,000 roepie) outside our showroom saying that he had left his (dues) for us to pick up or throw out

En verder:

If you see, 750 tonnes used to be the total import a year, this must have happened in the last few days alone

De volgende site (link) geeft een goed beeld van de impact en hysterie die is ontstaan door het afschaffen van de bankbiljetten. Hoewel ook veel Indiërs fier achter het beleid van Modi blijven staan.

Bronnen: Financial Times, Reuters, Times of India, The Hindu, Business Standard

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.