Dumpen beleggers massaal goud?

Het is een bekende fout die analisten en beheerders maken: ze nemen aan dat wanneer NA iets gebeurt, het gebeurt als GEVOLG van dat eerste. Zo veronderstellen beleggers dat de obligatiemarkten crashen OMDAT Trump president is geworden, maar dat is niet helemaal correct. Markten waren gewoon enorm overgewaardeerd geworden en beleggers zochten een excuus om obligaties te dumpen.

Hetzelfde zien we gebeuren met de goudprijs. Je zou denken dat de goudprijs fors is gedaald omdat Trump president is geworden. Ook dat is niet waar, want beleggers blijven enorme hoeveelheden fysiek goud aankopen. De reden waarom er neerwaartse druk is op de goudprijs, is omdat er enorm veel futures verhandeld worden, en dat zet neerwaartse druk op de prijzen.

Zo is de SPDR Gold Shares Trust de grootste fysieke goudtrust ter wereld. Volgens de website van het fonds zit er maar liefst 37 miljard dollar aan goudactiva in, 943 ton en 30 miljoen ounces. Op 1233 dollar per ounce doet deze trust het bijzonder slecht.

Je moet ook weten dat er een aanzienlijke discrepantie is tussen de prestaties van het papieren goud en die van fysiek goud. Daarom is het weinig waarschijnlijk dat de resultaten van de presidentsverkiezingen veel te maken hebben met de prestaties van het fonds. Edelmetalen zitten over het algemeen al sinds de zomerperiode in een correctiefase, en het ziet er naar uit dat de bodem nog bereikt moet worden. Een meer relevante factor die de prijs van goud beïnvloedt, is het potentieel voor een renteverhoging wanneer de Fed samenkomt op 14 december.

Lagere rentevoeten maken goud aantrekkelijker omdat er geen rendement is, in tegenstelling tot bij obligaties. Indien er een renteverhoging komt in december, zoals verwacht, dan zal dat een invloed hebben op de goudprijs. Dat betekent dan meteen ook een aantrekkelijk instapmoment voor goudbeleggers, want de beste manier om goud te kopen is regelmatig accumuleren zodat je gemiddelden opbouwt.

En denk eraan, alleen fysiek goud en zilver kan je de bescherming geven die je nodig hebt in deze tijden. Dat voordeel heb je absoluut niet met papieren goud en zilver!

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]