Soros verdubbelde belang in Barrick Gold

Foto: Flickr

Na de verkoop in het tweede kwartaal van het merendeel aandelen Barrick Gold Corp. verdubbelde miljardair George Soros zijn resterende belang in het goudmijnbouwbedrijf, zo blijkt uit gegevens die maandag zijn vrijgegeven.

Soros Fund Management LLC kocht 1,78 miljoen aandelen Barrick Gold in het derde kwartaal. Met de resterende 1,07 miljoen aandelen van het tweede kwartaal komt zij daarmee uit op een totaal van 2,85 miljoen aandelen Barrick Gold, met een totale waarde van 50,5 miljoen dollar.

De aankoop gebeurde nadat Barrick, een van de twee grootste goudproducenten ter wereld, stappen ondernam om kosten te besparen en activa te verkopen om de schuld te verlagen. Barrick heeft nu voor de eerste keer sinds 2011 haar netto schuld weten te verlagen tot onder de 6 miljard dollar.

Terwijl de goudprijs in het derde kwartaal voor de eerste keer dit jaar lager ging, wist de goudproducent toch een derde kwartaalwinst te boeken die de ramingen van analisten te boven ging.

Aandelen Barrick zijn ondertussen gedaald tot het laagste niveau in 7 maanden tijd op 19,86 Canadese dollar, voornamelijk wegens de dreigende renteverhoging van de Fed, wat de goudprijs onder druk zet.

Na een stijging van het edelmetaal van 25 procent in de eerste helft van het jaar pakte Soros een gedeeltelijke winst. Nu lijkt hij een wat andere kijk te hebben op goud, met minder oog voor het edelmetaal zelf maar wel meer voor de goudmijnbouwers.

Het Soros Fund Management deed haar aandelen in ’s werelds grootste goud ETF – de SPDR Gold Trust – in het derde kwartaal van 2016 van de hand, net voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Oprichter en voormalig ceo van Duquesne Capital – Stanley Druckenmiller – gaf vorige week aan dat hij zelfs al zijn goudaanhoudingen van de hand had gedaan nadat bekend werd dat Trump de presidentsverkiezingen had gewonnen.

In mei dit jaar gaf Druckenmiller tijdens de Sohn Investment Conference in New York nog aan dat goud juist een van zijn grootste posities was, met een bijzonder sombere outlook voor de Amerikaanse economie. Hij lijkt nu het volste vertrouwen te hebben in de nieuwe president.

Paulson & Co, geleid door miljardair John Paulson, blijkt haar belang in de SPDR Gold Trust onveranderd te hebben gelaten op 4,78 miljoen aandelen.

De waarde daarvan is tegenwoordig nog slechts 600 miljoen dollar, terwijl dat aan het einde van het tweede kwartaal nog 3,9 miljoen dollar meer waard was.

Zij blijken echter nog steeds het volste vertrouwen te hebben in het edelmetaal.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, CNBC

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]