De visie van Jim Rickards

Als er een iemand is die we graag lezen en opvolgen, dan is het Jim Rickards wel. Deze monetaire expert heeft een boek geschreven ‘The Road to Ruin’ waarin hij een vrij donker beeld schept van de financiële markten in de nabije toekomst.

Rickards gaf een interview aan Francine Lacqua van Bloomberg, waarin hij zijn visie deelde over Trump en of hij goed zal zijn voor de markten, de economie en de edelmetalen.

Richards zei dat het presidentschap van Trump, dat hij trouwens voorspelde, gunstig zou uitdraaien voor de goudprijs. Hij zal immers bekendstaan als de ‘Helicopter Money President’ en zal bijzonder veel geld uitgeven aan infrastructuur en het leger. Dat zal uiteindelijk inflatie opwekken, en dat is gunstig voor de goudprijs.

De politiek van Trump klinkt gunstig, zegt Rickards. Want wie wil er uiteindelijk geen betere infrastructuur, en een beter leger? Maar als je dit alles naast elkaar legt, dan zal er volgens Rickards veel en veel meer begrotingstekort zijn. De ironie volgens Rickards is trouwens dat mensen zoals Larry Summers en Paul Krugman enorm afgeven op Trump en Summers en hen zelfs vergelijken met mensen zoals Mussolini en toch lijkt het beleid van Trump enorm sterk op dat van Larry Summers, namelijk meer begrotingstekorten, meer begrotingsuitgaven, helikoptergeld…

‘The New Case for Gold’ beschrijft van naaldje tot draadje waarom Rickards er rotsvast van overtuigd is dat de goudprijs naar 10.000 dollar per ounce zal stijgen in de komende jaren. De belangrijkste reden om fysiek goud te kopen de komende jaren, gelet op de risico’s in de digitale eeuw die we ingaan, is ‘cyber financial warfare’. Dit is een belangrijk risico voor de spaartegoeden van beleggers en spaarders, die online worden aangehouden. Rekeninghouders van Tesco zullen het daar zeker mee eens zijn, want hun rekening werd al eens gehackt en de rekeninghouders zagen zomaar geld verdwijnen van hun rekening!

Het aanhouden van fysiek goud en zilver in eigen bezit is ongetwijfeld de veiligste optie die er is voor het bewaren van spaargeld op lange termijn. Goud heeft immers een functie als ‘store of value’ en die functie heeft het in 5000 jaar geschiedenis nooit verloren. De keuze tussen een actief dat zijn verdiensten al heeft bewezen en een bankrekening, waar je geld gewoon nullen en eentjes zijn, is volgens ons snel gemaakt.

Zeker wanneer we kapitaalcontroles krijgen van de overheid wil je dat je geld veilig is. Neem dus niet langer risico’s met je spaarcenten en beleg in fysiek goud en zilver.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]