Goud nog altijd een must na Trump

De goudprijs reageerde initieel bijzonder positief op de overwinning van Trump, maar daarna ebde het enthousiasme relatief snel weg. Heel wat mensen zochten daarvoor een verklaring. Eerst en vooral gaf Trump een verklaring waarin hij relatief verzoenend uit de hoek kwam. En je moet ook weten dat de sterke prestaties van de goudfutures voor de verkiezingen ook gedreven werden door verzwakkende aandelenmarkten.

Goud is immers de ultieme diversificatie binnen een gespreide portefeuille omdat het de neiging heeft in een andere richting te bewegen dan de aandelenmarkten. Speculanten in aandelenfutures (short) die fors hadden gekocht voor de daling van de aandelenmarkten hadden dus geen reden om hun posities aan te houden aangezien de aandelenmarkten fors herstelden.

De aandelenmarkten deden het namelijk schitterend toen het stof een beetje was gaan liggen na de verkiezing van Trump. De S&P 500 index steeg in de sterkste post-verkiezingsrally sinds 1980, toen Reagan de waarnemers verraste met een overwinning. Toen duidelijk bleef dat de aandelenmarkten gingen blijven stijgen en slechts 1procent verwijderd waren van het hoogtepunt van medio augustus, gingen de goudbeleggers verder op de verkoopknoppen drukken. De prijs werd gedreven door de futuresbeleggers en die dumpten massaal goud, waardoor de prijs daalde van 1300 USD in de eerste handelsuren van de Amerikaanse trading tot een koers van slechts 1277 USD per ounce op het slot.

Je moet ook weten dat op lange termijn de goudkoers zal blijven herstellen. Trump is immers bijzonder business-friendly en gedreven om groei te genereren. Door de meerderheid in het Congres en de Senaat zal Trump erin slagen om zijn plannen door te drukken. Dat zal op termijn de inflatie hoger stuwen.

Goudbeleggers moeten koste wat het kost hun posities aanhouden, en zelfs bijkopen op zwakke dagen. De dollar zal ook stijgen op termijn, doordat de perceptie van beleggers over de VS sterker wordt. Dat is een dubbel voordeel voor beleggers die gebaseerd zijn in de eurozone.

Laat je dus niet vangen en houd je posities in fysiek edelmetaal stevig bij. Je zal er alleen maar bij winnen, en het is de enige manier om je portefeuille afdoende te diversifiëren.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]