Vraag naar goud zakt in Q3

De zwakke beleggingsvraag en de lage interesse van consumenten in India en China zorgden voor een perfect storm voor goud. In totaal daalde de vraag in het derde kwartaal met 10% op basis van de jongste research van de World Gold Council.

Ondanks het feit dat de jongste WGC Gold Demand Trends rapportage aantoont dat de wereldwijde consumptie van goud vorig kwartaal daalde tot 992,8 ton, heeft Juan Carlos Artigas, directeur van beleggingsresearch van de organisatie, aan Kitco News verteld dat de goudvraag meer dan 7% is gestegen sinds het jaarbegin, en dat in vergelijking met vorig jaar. Hij merkte op dat de goudmarkt onverminderd blijft profiteren van een ongeziene beleggingsvraag in het eerste semester van dit jaar.

Ook is het soms moeilijk om cijfers tussen verschillende kwartalen met elkaar te vergelijken. Het geeft een bepaald perspectief, maar het is ook belangrijk om de trends en dynamiek op langere termijn met elkaar te vergelijken.

De factoren die ervoor gezorgd hebben dat goud dit jaar bijzonder populair is geweest, namelijk lage rentevoeten, aanzienlijke financiële onzekerheid en overgewaardeerde markten, zijn niet verdwenen, integendeel. En hoewel de interesse van beleggers in het derde kwartaal is afgenomen, blijven dit positieve factoren voor de markt.

Ook de vraag naar door goud gedekte producten bleef volgens het rapport van de WGC stevig overeind. Meer zelfs, het was het enige lichtpuntje in deze wereldwijde markt. Lage en negatieve globale rentevoeten hebben de manier waarop institutionele  en private beleggers hun portefeuilles indelen, al aanzienlijk gewijzigd.

In andere sectoren bedroeg de vraag naar juwelen 493,1 ton. Dat is een daling met 21% in vergelijking met vorig jaar. De technologische vraag zakte met 1% naar 82,8 ton, en de centrale banken kochten 81,7 ton goud in het derde kwartaal. Dat vertegenwoordigde een daling met 51%.

Beleggers op lange termijn kunnen deze zwakte gewoon negeren, en er zelfs gebruik van maken.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]