Drukste dag ooit voor goudhandelaren

Foto: Flickr

De overwinning voor Donald Trump gisteren bleek ook andere winnaars te kennen: goudhandelaren.

Goud kende haar drukste handelsdag ooit wegens de winst van Trump en de daarmee gepaard gaande bezorgdheid van beleggers, vooral in Europa.

Zij spoedden zich massaal richting goudhandelaren om goud aan te kopen. Na enkele uren leek dat wat voorbarig. Goud ging hard omhoog om vervolgens weer net zo hard omlaag te gaan.

Meer dan 780.000 goud futures werden verhandeld tegen 14:30 NY-tijd. Dat was meer dan het volume op de dag van de brexit. Het bleek ook meer dan vier keer het 100-daags gemiddelde volume te zijn op dat moment van de beursdag.

BullionVault, een online trading service, gaf aan dat binnen 3 uur tijd voor eenzelfde bedrag was verhandeld als de gehele dag ervoor. En toen moest de handel in London nog beginnen. Voor elke verkoop waren er 3 aankopen, aldus Adrian Ash, hoofd research bij het bedrijf.

Het in Londen gevestigde Sharps Pixley gaf aan een tekort te hebben aan baren en munten nadat bekend werd dat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen had gewonnen.

Het bedrijf moest alle zeilen bijzetten om aan de vraag te kunnen voldoen. De manie begon op haar website ’s nachts en ging de volgende morgen door in de winkel. Ceo Ross Norman:

We keep running out of product — we’ve had to increase our credit lines to allow us to keep more stock on site. Swamped!

Volumes stegen over de hele wereld, van goud ETF’s in de VS naar juweliers in Mumbai en Dubai.

Goud steeg maar liefst 4,8 procent tot 1,337.38 per ounce, waarna het net zo hard weer omlaag ging. Een ongekend en bizar fenomeen. Op het moment koerst de prijs rond de 1.286 dollar per ounce. Daar waar het op maandag ook al stond.

Ondertussen kende de handel in het edelmetaal een absolute piek. Bernard Sin, hoofd edelmetaalhandel bij MKS in Zwitserland gaf aan:

We have two trading floors, one in Geneva and one in Sydney, and phones are ringing non-stop. Everyone is buying. Gold is where all the action is at the moment

Directeur Luc van Hecke van AmsterdamGold, een handelsbedrijf in edelmetalen, gaf aan dat klanten soms kilo’s fysiek goud tegelijk aankochten. Oliver Heuschuch, hoofd edelmetaalhandel bij Degussa, een van Duitsland’s grootste fysieke goudhandelaren:

Overnight, there has been a tremendous increase in our sales. It’s nearly treble the size of regular business

Chris Howard, directeur bij de UK Royal Mint zei:

Today’s figures are already some of the best on record, even surpassing our performance following the Brexit vote

De vraag naar fysiek goud en zilver in de VS steeg in de weken voorafgaand aan de verkiezingen, maar in tegenstelling tot Europa bleek daar de vraag gisteren gedempt.

Pas na een rustig begin van de ochtend begon de lagere goudprijs, die toen al weer was omgekeerd na die gigantische stijging van bijna 5 procent, kopers te trekken. Roy Friedman van Manfra, Tordella & Brookes:

The price drop turned the day around and it has been very busy

De omzet bleek rustig bij de US Mint, dat alleen verkoopt aan geautoriseerde afnemers. Vroeg in de middag bleken er slechts 3 aankopen te zijn geweest.

Bronnen: DFT, Reuters, Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]