Voortvluchtige miljardair Nirav Modi gearresteerd in Londen

De Belgisch Indiase juwelenhandelaar en miljardair Nirav Modi is op verzoek van de Indiase autoriteiten gearresteerd in Londen. De zakenman is verwikkeld in een grote fraudezaak in India.

De 48-jarige Nirav Modi, geboren in Palanpur India, groeide op in Antwerpen en heeft zodoende de dubbele nationaliteit.

Zijn familie zit al decennia in de diamantenbusiness. Op zijn 19e verhuisde hij met zijn vader naar India, alwaar hij ging werken voor zijn oom Mehul Choksi.

Choksi stond aan het hoofd van de Gitanjali Group dat 4.000 diamantwinkels heeft in India, een business die hij van zijn vader over had genomen.

Ook Mehul Choksi, nu woonachtig in Antigua en Barbuda als voortvluchtige, wordt beschuldigd van fraude door de Indiase autoriteiten.

India is al maanden op zoek naar Modi, nadat de Punjab National Bank (PNB), de op een na grootste staatsbank van het land, hem er in 2018 van beschuldigde achter een megafraudezaak te zitten.

Modi vluchtte in de zomer van vorig jaar naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens Indiase en Britse functionarissen deed hij dat, omdat hij “politieke vervolging” in zijn geboorteland wilde ontlopen.

India vroeg in augustus om zijn uitlevering. Hij is medeverdachte in een megafraudezaak waarbij 1,8 miljard dollar verduisterd werd. Dat zou zijn gebeurd via bedrijven die aan Modi gelinkt zijn.

De ondernemingen zouden illegaal krediet hebben gekregen via medewerkers van de PNB. Zeker zes medewerkers van PNB en minstens zes medewerkers van Choksi en Modi zijn al voor deze zaak aangehouden. Choksi en Modi houden echter vast aan hun onschuld.

Modi werd gisteren gearresteerd in de Londense wijk Holborn en moet vandaag voor een rechtbank in Westminster verschijnen.

De vraag is nu of Modi zal uitgeleverd worden aan New Delhi. In december heeft een Britse rechtbank in een rechtszaak tegen een andere Indiase zakenman in ieder geval besloten dat hij mocht worden uitgeleverd.

Het merk Nirav Modi wordt verkocht in winkels in onder meer New York, Hongkong en London. Hij schopte het tot de 84ste plaats op de Forbes-lijst van rijkste mensen van India.

Bronnen: Live Mint, Forbes, The Telegraph

Foto: You Tube still