Palladium stoomt door

De palladiumprijzen zijn enorm sterk. Het is bijna niet te geloven wat voor een sterke rally ze uiteindelijk neerzetten. De prijzen bereikten gisteren, dinsdag, weer een nieuw record. Ze bereikten immers de koers van 1600 USD per ounce voor de eerste keer. Het ziet er ook naar uit dat de winsten nog niet achter ons liggen, want de markt is behoorlijk krap.

Palladium is nu samen met rhodium de leider op de edelmetaalmarkt. De prijzen maken nieuwe hoogtepunten en de media zijn er ondertussen op gesprongen.

Palladium is historisch gezien het goedkoopste edelmetaal en noteert ondertussen tegen een forse premie over zowel goud als platina.

Palladium is snel aangelopen tegen een aanbodtekort. De prijzen zijn immers met bijna 90% gestegen sinds de bull run vanaf augustus vorig jaar snel is aangetrokken.

Een van de meest recente drivers van de hogere koersen zijn nieuwsberichten dat Rusland wil stoppen met de export van scrap edelmetalen van mei tot november. Samen met Zuid-Afrika is Rusland namelijk een van de twee grootste producenten van palladium ter wereld.

De bezorgdheid over het aanbod komt op een moment waarop de vraag naar palladium vanuit de autosector (voor katalysatoren) nog nooit zo sterk is geweest. Zelfs wanneer de autoverkopen verzwakken, wijzen analisten erop dat er nog een factor is die de vraag aanzwengelt: in enkele landen moeten de emissieregels nog verder versterkt worden, en daardoor komt de aanbodzijde nog meer onder druk.

De beschikbaarheid van fysiek metaal is bijzonder beperkt. Dat vertelde een trader aan Kitco News. We zitten ook in backwardation, wat aantoont dat gebruikers van palladium bereid zijn om een premie te betalen om toch maar het edelmetaal onmiddellijk in handen te kunnen krijgen.

Kan dit ook gebeuren met platina? Nu nog niet meteen, maar wie weet binnen een paar jaar…