Vermogensbeheerders minder bullish op goud en zilver

Grote speculanten hebben hun bullishe positionering in goud- en zilverfutures teruggeschroefd, zo blijkt uit de meest recente gegevens van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Toch stegen beide edelmetalen tijdens die verslagperiode, die de week tot en met 12 maart bestreek.

De netto long of short posities binnen de CFTC-gegevens weerspiegelen het verschil tussen het totale aantal bullish (long) en bearish (short) contracten.

Beleggers houden die gegevens in de gaten om de algemene stemming in de markt te meten.

Het meest recente rapport van de CFTC toonde aan dat vermogensbeheerders hun netto-long positie in goudfutures per 12 maart hebben teruggebracht tot 17.407 contracten. De week daarvoor ging het nog om een netto-long positie van 31.247 contracten.

De bruto shorts waren voor die daling verantwoordelijk, die stegen met 11.230 stuks. Het aantal longs was eveneens negatief, aangezien dit daalde met 2.610 contracten.

TD Securities merkte op dat de markt voorsorteerde op een meer terughoudender Fed. De Federal Open Market Committee voor de maand maart staat vandaag en morgen namelijk op de planning. Dit was de aanleiding voor de shorts om in te zetten op een daling, aldus TDS.

TDS: “But, we believe any weakness would be short-lived and see new bids in the cards for gold as the global growth environment remains questionable, with central banks reluctant to hike”

Analisten van Commerzbank wezen erop dat de netto long positie de laagste was in zeven weken tijd. Toch verwacht ook deze bank dat de goudprijs verder weinig te lijden zal hebben, aangezien het edelmetaal stevig rond de 1.300 dollar per ounce koerst.

Commerzbank: “The gold price has not fallen any further of late and has stabilized at around the $1,300 mark. The headwind from speculative financial investors has abated, in other words”

De situatie in zilver was vergelijkbaar met die van goud. De netto long positie daalde tot 9.487 stuks, dit terwijl het de week daarvoor nog 17.856 waren.

Net zoals het geval bij goud ging het bij zilver voornamelijk om nieuwe verkopen, aangezien de bruto shorts stegen met 4.715 stuks en de longs daalde met 3.654 stuks.

Bron: Kitco, FX Street

Foto: Flickr