Fiat Chrysler duwt de vraag naar Rhodium en Palladium nog hoger.

In de VS en Canada moet Fiat Chrysler in totaal maar liefst 965.000 wagens terugroepen, de uitstoot van schadelijke gassen is te groot in bepaalde modellen van Dodge, Chrysler en Jeep van de bouwjaren tussen 2011 en 2016.

De driewegkatalysatoren van al deze voertuigen zullen moeten worden vervangen om de uitstoot binnen de normen te krijgen.

Financieel natuurlijk een tegenvaller voor het concern en de aandelen van de Fiat Chrysler groep daalden de afgelopen week flink, na een trouwens al povere prestatie in 2018.

Nieuwe katalysatoren voor de getroffen modellen, betekent een extra vraag naar twee metalen die in 2019 al volop in de schijnwerper stonden. Palladium en Rhodium.

Het betekent ook en vooral extra vraag in twee nu al krappe edelmetaal markten.

Dat maakt de situatie voor Palladium misschien nog hopelozer dan ze eerst al was vanuit een aanbod perspectief. We konden je begin 2019 al niet meer vertellen waar het nodige Palladium in 2019 vandaan zou komen om de industrie te “bedienen”.

Nu komt daar nog eens een onverwachte extra vraag van naar schatting 100.000 ounce Palladium bij!

Ook voor de Rhodium stocks is dit weer een uitdaging. 965.000 wagens naar de gewenste milieu standaard upgraden zou 25.000 ounce Rhodium kunnen verbruiken. Dat is dan weer meer dan 3,5% van de volledige jaarproductie aan Rhodium aan extra vraag!

Palladium is een rollercoaster waar je niet anders dan grote bewegingen mag verwachten, we zien grote tekorten in de fysieke markt opdoemen, maar tegelijk moet je ook vermelden dat Palladium nooit duurder was dan vandaag. Allemaal heel goede redenen om de markt te volgen, maar verwacht je dus aan een heuse “rollercoaster”. Je kan Palladium hier in fysieke vorm vinden via goud999.

Rhodium heeft het de laatste twee jaar al uitstekend gedaan qua prijsevolutie, maar het noteert tegelijk eigenlijk nog niet in de buurt van de hoogste koersen die in het jaar 2008 werden opgetekend. Daarvoor moet de prijs van Rhodium nog ruim maal drie.  Je kan het fysieke metaal hier terugvinden op de meest efficiënte manier via goud999.