Edelmetalen blijven koers opwaarts volhouden

Vorige week wijzigde de ABN Amro haar koersdoel voor zilver in een iets minder stijgende lijn, terwijl de verwachting van een stijgende goudprijs ongewijzigd blijft.

De ABN AMRO gaat uit van een zwakkere Amerikaanse dollar. Daarnaast verwacht de bank dat de FED de rente niet zal verhogen. Deze ontwikkeling is gunstig voor de edelmetalen en met name goud.

Daarnaast verwacht de bank dat China haar economie zal blijven stimuleren. China vormt een cruciaal deel in de vraag naar goud en een stabielere economie betekent een versteviging van deze vraag.

De ABN Amro gaf verder aan dat het technische plaatje van de goudprijs positief is, ondanks de recente daling in de goudprijs.
De huidige goudprijs koerst nog altijd boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, dat op 1.250 dollar per ounce ligt.

“We remain positive on the outlook for gold prices. First, we continue to expect a weaker US dollar. Second less hawkish central banks are a positive development for precious metal prices in general and for gold prices in particular. Third we think that the Chinese authorities will continue to take measures to support the economy.. This and a possible US-China trade deal will support the yuan and gold prices. Fourth, the technical picture of gold prices still looks positive”

De ABN Amro herhaalde haar koersdoel voor goud, met een koers op de 1.300 dollar per ounce eind maart.

Voor eind juni van dit jaar gaat de bank uit van een goudprijs van 1.325 dollar om eind september door te stijgen naar 1.350 dollar per ounce.

Goud kan het jaar afsluiten op de 1.400 dollar, om volgend jaar af te sluiten op de 1.500 dollar per ounce.

De bank stelde het koersdoel voor zilver echter naar beneden bij. Dit omdat de industriële vraag naar zilver er voor zorgt dat het edelmetaal zich meer beweegt conform economische cyclussen.

De industriële vraag naar zilver komt met name uit de VS, China en India. Ondanks dat de bank ervan uitgaat dat de economie in China zich zal herstellen is de verwachting dat de vraag vanuit de VS zal krimpen. De totale vraag zal hierdoor neutraal blijven.

ABN AMRO verwacht overigens niet dat zilver de komende maanden en jaren zal gaan dalen. De prijs blijft stijgende ondanks het lagere koersdoel.

De bank stelde de verwachting voor de zilverprijs bij voor eind maart van 16 dollar naar 15,5 dollar per ounce. Voor juni gaat zij uit van 16 dollar terwijl dat eerder 16,5 dollar was.

Het koersdoel voor september is verlaagd van 17 naar 16,5 dollar en voor december van 18 naar 17 dollar per ounce.

Platina blijft volgens de bank verder het meest interessant, terwijl palladium een hoog risico met zich meebrengt, gezien de enorme stijgingen recentelijk.

Voor zowel zilver, platina als palladium heeft de bank haar eerdere voorspellingen wat naar beneden bijgesteld. Enkel voor palladium voorziet zij ook een daadwerkelijke daling de komende jaren.

Bron: ABN Amro

Foto: Flickr