Vergeet niet om winst te nemen

In maart, toen het sentiment voor mijnaandelen onder het vriespunt zat, heb ik 30% van mijn vermogen gestopt in mijnaandelen. Die 30% is overigens mijn maximale allocatie. Daar zit mijn limiet qua risico dat ik wil nemen met deze speculatieve beleggingen.

Waar ligt jouw limiet? Iets om vooraf goed over na te denken.

Ik koop bij wanneer de koersen dalen waardoor de allocatie in een dalende markt langzaam opschuift richting maximum.

Wanneer de koersen later weer stijgen, neem ik stelselmatig geld van tafel waardoor mijn allocatie weer slinkt. Zo heb ik op dit moment nog maar 10% van mijn vermogen in mijnaandelen en massa’s cash om toe te slaan tijdens een wat grotere correctie.

Op dit moment lijken beleggers in mijnaandelen helemaal overtuigd dat deze aandelen in één rechte lijn zullen blijven stijgen.

Niets is minder waar. Zelfs in een stomende bull-market heb je nu dan een serieuze correcties die je van je stuk kunnen brengen. Als belegger is het goed om daarop voorbereid te zijn. Ook emotioneel.

Voor nieuwe aankopen wacht ik nu dus op een correctie van enige omvang. 

GDX steeg van $16 naar $44, dat is een stijging van $28. Tijdens een correctie kan 40% tot 60% van die opgebouwde winst weer verloren gaan. Concreet betekent dat een daling van $11 tot $16 of 25% tot 40%.

En wat als er geen correctie komt?

Wel, dan heb ik nog steeds mijn 10%-allocatie. Misschien minder dan ik zou willen, maar in geld uitgedrukt is die 10% evenwel waard dan de 30% van maart.

Wat zou een eventuele trigger moeten zijn voor een correctie? Het kan natuurlijk eender wat zijn, markten kunnen je verrassen. Wie had gedacht dat in maart de goudmijnen onderuit zouden gaan door een uitbrekende pandemie?

Maar als ik zou moeten gokken, zou ik zeggen: een sterkere dollar. Het sentiment ten opzichte van de Amerikaanse dollar is bijzonder negatief momenteel en gewoonlijk zet dat de deur open voor een grotere tegenbeweging.

Je moet maar naar enkele recente headlines kijken, om te weten wat ik bedoel.

Ondertussen ben ik druk bezig met het updaten van mijn kooplijstje. Welke aandelen wil ik kopen wanneer de correctie er is? Ik maak mijn huiswerk graag op voorhand zodat ik snel kan schakelen als het moment daar is.

De edities van Mining Moonshots zijn daarbij voor mij een grote hulp. Ik heb geen tijd om zelf alle aandelen minutieus te analyseren en de wereld af te speuren op zoek naar interessante opportuniteiten. De twee analisten die het team van Mining Moonshots vormen, zijn voor mij en de 300 partners die lid zijn, een enorme meerwaarde op dit vlak.

Het opgebouwde track-record mag er alvast wezen. Sinds de oprichting goed een jaar geleden, zijn er 12 aandelen die verdubbelden, 6 stegen meer dan 200%, 2 meer dan 300% en ééntje zelfs meer dan 400%!