Umicore ziet winst verdrievoudigen

De Belgische materiaaltechnologie- en recyclagegroep Umicore rapporteerde gisteren een beter dan verwachte winst voor de eerste helft van 2021.

Umicore is een wereldwijde materiaaltechnologie- en recyclagegroep. Zij houdt zich bezig met materiaalkunde, scheikunde en metallurgie.

Het bedrijf ontwikkelt katalysatoren, energie- en oppervlaktematerialen, en recycling van edelmetalen. Het merendeel van Umicores inkomsten is afkomstig uit materialen voor schone mobiliteit en recyclage.

Umicore is wereldleider in het recyclen van complexe afvalstromen die edelmetalen en andere waardevolle materialen bevatten.

Umicore’s inkomsten stegen het eerste half jaar met een derde, de brutobedrijfswinst verdubbelde en de nettowinst ging maal drie.

De inkomsten stegen met 37 procent naar 2,1 miljard euro.De aangepaste bedrijfswinst steeg met liefst 157 procent naar 625 miljoen euro en de aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) verdubbelde tot 762 miljoen euro.

Dat resulteerde in een record aan vrije kasstromen en een vermindering van de netto financiële schuld met 0,4 miljard sinds eind 2020. De nettowinst verdrievoudigde bijna tot 428 miljoen euro.

Topman Marc Grynberg, die op 1 oktober het roer van de Belgische materiaaltechnologiegroep overlaat aan de Duitser Mathias Miedreich, verwacht voor het volledige jaar een bedrijfswinst van iets meer dan 1 miljard euro.

Umicore verwacht een uitzonderlijk bijkomende bijdrage van ongeveer 250 miljoen euro dankzij hogere edelmetalenprijzen.

Grynberg waarschuwt wel dat de winst in de tweede jaarhelft lager zal liggen dan in de eerste, toen de edelmetaalprijzen piekten. Die piek lijkt voor sommige metalen voorbij.

Voor zijn afdeling katalysatoren – waar de winst in het eerste halfjaar vertienvoudigde tot 204 miljoen euro – verwacht Grynberg voor dit jaar minstens een verdubbeling van de winst in vergelijking met 2020.

Dé winstmachine en hét paradepaardje van de groep is Hoboken, het grootste recyclagebedrijf van edelmetalen ter wereld.

Zij deed de winst van de recyclageafdeling verdubbelen tot 371 miljoen euro op een omzet van 652 miljoen euro, een absoluut record. Dat had alles te maken met de recordprijzen voor onder meer rodium en palladium.

Bronnen: Reuters, De Tijd

Foto: Flickr