Reuters poll: Goud ziet bescheiden stijging dit jaar

Goud koerste vrijdag dicht bij het hoogste punt in twee weken tijd en was daarmee op weg naar de grootste wekelijkse stijging in meer dan twee maanden tijd.

Dit doordat de Amerikaanse Federal Reserve woensdag liet weten niet direct haar opkoopprogramma af zal bouwen en de rente op korte termijn niet gaat verhogen.

Het edelmetaal lag op koers naar de grootste wekelijkse winst sinds 21 mei, met een stijging van 1,5 procent voor deze week, hoewel de koers aan het einde van de dag weer wat lager ging.

Het belang in de SPDR Gold Trust, ’s werelds grootste goud-ETF, steeg donderdag met 0,6 procent tot 1.031,46 ton en zag daarmee een eerste dagelijkse instroom in ongeveer een maand tijd.

Uit een peiling van Reuters bleek donderdag verder dat beleggers verwachten dat de goudprijs gemiddeld iets boven het huidige niveau van 1.830 dollar per ounce zal liggen voor de rest van 2021.

De verwachting is dat de koers volgend jaar iets dalen, wanneer de wereldeconomie zich herstelt en centrale banken monetair beleid beginnen aan te scherpen.

De koers van het edelmetaal, traditioneel gezien als veilige haven, steeg in het begin van de coronacrisis naar recordniveaus, boven de 2.000 dollar per ounce.

Carsten Menke, analist bij Julius Baer: “Safe-haven demand should fade further as global growth recovers and inflation turns out to be temporary”

Op korte termijn wordt de koers echter ondersteund door factoren als een herstel van de vraag naar gouden sieraden en de mogelijkheid van een zwakkere Amerikaanse dollar.

Ook het feit dat inflatie op de loer ligt kan beleggers aanmoedigen meer goud te kopen, aangezien goud vaak wordt gezien als een hedge tegen inflatie.

Volgens de poll onder 38 analisten en traders zal goud gemiddeld 1.835 dollar per ounce waard zijn in het derde kwartaal van 2021 en 1.841 dollar per ounce in het vierde kwartaal.

Voor heel 2021 zal de koers gemiddeld 1.812 dollar per ounce bedragen, terwijl het in 2022 lager gaat naar gemiddeld 1.785 dollar per ounce.

De voorspellingen geven een iets hogere koers dan die van een soortgelijke opiniepeiling in april van dit jaar.

Voor zilver werd er een gemiddelde koers voorspeld van 26,50 dollar per ounce dit jaar – iets boven het huidige niveau van 25,50 dollar. Voor 2022 kwam de voorspelling uit op een gemiddelde prijs van 25 dollar per ounce.

Bronnen: Reuters, CNBC

Foto: Flickr