50 procent Indiase goudimport uit Zwitserland afkomstig

Van de top 10 Indiase importpartners steeg de import vanuit Zwitserland met 7,8 procent tot 18,2 miljard dollar, voornamelijk aangevoerd door de import van goud.

Met 16,3 miljard dollar was goud uit Zwitserland goed voor bijna de helft van de Indiase goudimport in 2020-2021.

Vooral opmerkelijk: de Indiase goudimport vanuit Zwitserland steeg met die 7,8 miljard dollar met maar liefst 1046,7 procent.

De totale Indiase goudimport in deze periode bedroeg 34,6 miljard dollar, wat eveneens een duidelijke stijging is ten opzichte van de 28,2 miljard dollar die in het voorgaande jaar werd geïmporteerd.

Zwitserland verving Saoedi-Arabië daarbij als de op drie na grootste handelspartner van India. India blijft daarbij, op China na, de grootste goudconsument ter wereld.

De import uit China daalde met slechts 0,07 procent tot 65,21 miljard dollar. China bleef echter de belangrijkste handelspartner van India, ondanks het feit dat New Delhi maatregelen nam om de handel met het land te beperken.

Dit in de nasleep van schermutselingen tussen India en China betreffende de Galwan-vallei in juni vorig jaar, waarbij verschillende Indische en Chinese soldaten omkwamen.

In 2020-2021 kocht India daarnaast voor 4,19 miljard dollar goud uit de Verenigde Arabische Emiraten en voor 2,5 miljard dollar goud uit Zuid-Afrika.

Onbewerkte vormen van goud, waaronder staven, vergulde platina of halffabricaten en poeder, stonden daarbij bovenaan de Indiase inkooplijst.

Een ambtenaar van de Gems & Jewellery Export Promotion Council gaf te kennen dat goud uit Zwitserland hoog op de prioriteitenlijst van kopers staat, omdat er zich enkele van de beste goudraffinaderijen ter wereld bevinden – dat de beste kwaliteit weet te produceren.

Een van de factoren die tot een stijging van de vraag naar goud in India hebben geleid, was de verlaging van de invoerrechten van 12,5 tot 10 procent.

Goud betreft daarnaast het op een na grootste importproduct voor India, met een aandeel van 8,8 procent van de totale import.

Bronnen: Economic Times, Times Now News, Times of India

Foto: Flickr