Sibanye ziet potentieel in activa AngloGold en Gold Fields

De grootste goudmijnbouwproducent van Zuid-Afrika, Sibanye Gold, zou overwegen meer activa in het land aan te kopen.

Sibanye Gold blijkt interesse te hebben in de Mponeng mijn van AngloGold Ashanti en de South Deep mijn van Gold Fields. Beide zouden in de portefeuille van het bedrijf passen, aldus CEO van Sibanye Neal Froneman.

Echter gaf de CEO aan dat het de komende 18 maanden nog geen aankopen zal doen om zich eerst te focussen op het versterken van de balans en het afbouwen van schulden na eerdere overnames.

Froneman: “Could Mponeng fit in with our portfolio? Absolutely. If it was available at the right price and at the right time”

Deals zullen met andere woorden moeten wachten, totdat Sibanye de overname van de in moeilijkheden verkerende platinaproducent Lonmin heeft voltooid.

Sibanye steeg dit jaar al 29 procent, waarbij het andere goudmijnbouwbedrijven genoteerd aan de beurs in Johannesburg flink achter zich laat.

De miljardendeals van ’s werelds grootste goudproducenten, Newmont Mining en Barrick Gold, zorgen ervoor dat nu de strategie van de op twee na grootste goudmijnbouwproducent, AngloGold, in de schijnwerpers staat.

AngloGold CEO Kelvin Dushnisky bekijkt de mogelijkheden om bepaalde activa van AngloGold af te stoten. Hij gaf deze week echter aan dat er nog geen beslissing is genomen over het al dan niet investeren in de Mponeng mijn.

Het bedrijf overweegt verder Zuid-Afrikaanse activiteiten af te stoten en een notering in Londen of Toronto te overwegen.

Barrick Gold gaf daarnaast maandag aan dat het een andere overeenkomst is aangegaan met Reunion Gold.

Reunion Gold, dat zich voornamelijk richt op Zuid-Amerika, is een joint venture aangegaan met Barrick Gold aangaande Guiana Shield. Guiana Shield betreft een goudrijk gebied dat delen van Guyana, Venezuela en noordelijk Brazilië omvat.

Barrick zal daarbij een bedrag investeren ter waarde van 4,2 miljoen dollar om de projecten te financieren. Een volgende financiering zal in verdere ontwikkeling gelijkelijk tussen de twee bedrijven worden gedeeld.

Barrick heeft daarnaast haar aandeel in Reunion vergroot van 15 naar 20 procent.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times

Foto: Flickr