Venezuela exporteerde goud naar Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten

Venezuela heeft gigantische gouddeposito’s en bezit vele miljarden dollars aan buitenlandse reserves in de vorm van goudbaren in de kluizen van haar centrale bank.

Vraag is alleen: waar is dat goud daadwerkelijk gebleven?

Het antwoord heeft aan betekenis gewonnen nu de belegerde president Nicolas Maduro onder toenemende druk staat af te treden.

De Engelse centrale bank weigert ondertussen goud, dat zij aanhoudt voor Venezuela ter waarde van 1,2 miljard dollar, terug te geven aan de Venezolaanse regering.

Vorige week hebben landen als de VS en het VK de leider van de National Assembly, Juan Guaido, erkend als legitiem leider van Venezuela.

De gaf VS daarbij nieuwe sancties uit, die de export van ruwe olie naar de V.S. blokkeren, waar Venezuela het grootste deel van zijn geld aan verdient.

Terwijl ruwe olie veruit het grootste exportproduct is zijn ook geraffineerde olie en goud beide een belangrijke bron van inkomsten.

Maar zowel de goudreserves als de goudmijnbouwproductie van het land zijn de laatste jaren gedaald nadat Maduro in 2013 aan de macht kwam.

Venezuela’s buitenlandse reserves, waarvan 76 procent aangehouden in goud, is sinds die tijd gedaald met liefst 69 procent tot 8,4 miljard dollar.

Zonder gedetailleerde of betrouwbare nationale rapporten is het moeilijk te achterhalen waar dat goud naartoe is gegaan – of gaat.
Venezuela exporteerde eerder goud naar Zwitserland, maar dat heeft het de afgelopen twee jaar niet meer gedaan.

Caracas Capital Markets managing partner Russ Dallen, die al bijna dertig jaar de Venezolaanse goudstromen volgt, geeft aan dat Maduro’s regime de afgelopen twee jaar goud heeft uitgevoerd met een waarde van meer dan 2 miljard dollar.

1,1 miljard dollar daarvan ging naar de Verenigde Arabische Emiraten en 901 miljoen dollar naar Turkije.

Andere transacties blijven een mysterie. De goudaanhoudingen verminderden in november tot 5,45 miljard dollar.

Daarbij ontbreekt nog steeds voor 700 miljoen dollar aan goud dat nergens naar boven is gekomen in handelsgegevens met bijvoorbeeld Zwitserland of Turkije.

En onafhankelijke waarnemers hebben al jarenlang geen toegang meer gehad tot de kluis van de Venezolaanse centrale bank.

Vorige week werden verdere speculaties gevoed met een tweet van Juan Guaido. Hij gaf aan dat een Russische Boeing 777 op maandag in Caracas was geland.

Zonder enig bewijsmateriaal te verstrekken gaf Guerra aan dat die Russische Boeing 20 ton goud op kwam halen van de Venezolaanse centrale bank.

Afzonderlijk gaf een persoon met directe kennis van zaken tegen Bloomberg aan dat er 20 ton goud in de Venezolaanse centrale bank terzijde is gelegd om te verschepen.

Met een waarde van ongeveer 840 miljoen dollar, vertegenwoordigt dat goud zo’n 20 procent van de gehele aanhoudingen van het edelmetaal van de Venezolaanse centrale bank.

Bronnen: Bloomberg, Time, Yahoo

Foto: Flickr