Saoedi-Arabië gaat 3,8 miljard dollar spenderen aan verbetering mijnbouwexploratie

Saudi-Arabië zal zo’n 3,8 miljard dollar gaan investeren om toegang te verbeteren tot geowetenschappelijke gegevens en wil tevens regelgevende bureaucratie verminderen. Het land wil haar minerale exploratie namelijk graag opvoeren, zo geven hoger geplaatste overheidsambtenaren vandaag aan.

Deze plannen om de Saoedische mijnbouwsector een kick-start te geven maken deel uit van een bredere strategie. Een die de Saudische economie verder zou moeten diversifiëren en waarbij de komende tien jaar 426 miljard dollar aangetrokken moet worden.

De investeringen ter waarde van 3,8 miljard dollar zullen gedaan worden middels het National Industrial Development and Logistics Program (NIDLP), onderdeel van Vision 2030.

Vision 2030 betreft een hervormingsstrategie geleid door kroonprins Mohammed bin Salman om de Saudische economie minder afhankelijk te maken van haar olie-inkomsten, terwijl het tegelijkertijd meer banen poogt te creëren.

Khalid Al-Mudaifer, onderminister van mijnbouw van het land: “For some time Saudi mining has been characterized by a lack of publicly available geoscience data, longer processing times on licenses and a lack of transparency”

Hij gaf aan dat de 3,8 miljard dollar geïnvesteerd gaat worden in zaken die het gemakkelijker moeten maken om zaken te doen in het land, met minder bureaucratische regels.

Ook zal het gebruikt gaan worden om de kwaliteit van gegevens te verbeteren, gekeken naar risico’s verbonden aan investeringen in nieuwe mijnbouwprojecten aangaande goud, zink, zeldzame metalen en andere mineralen.

Saoedi-Arabië is een van ’s werelds voornaamste fosfaatleveranciers, waarbij de gehele mijnbouwsector van het land werk biedt aan liefst 250.000 arbeiders.

De onderminister gaf ook aan dat de Saudische overheid werkt aan een digitaal platform om de exploratievergunningen binnen 60 dagen af te ronden, in vergelijking met de huidige zes maanden die er voor dit proces staan.

De overheid heeft verder 51 potentiële exploratieprojecten geïdentificeerd, waaronder 14 goud- en 14 koperprojecten. Deze projecten zullen hoogstwaarschijnlijk enkel het startpunt zijn van waaruit de Saoedische overheid haar economie wil diversifiëren.

Bronnen: Reuters

Foto: Flickr