Asahi grootste goud-, zilverraffinaderij in de VS na overname RMC

Asahi Holdings, een in Tokio gevestigde edelmetaalraffinaderij, zal naar verwachting zowel de grootste goud- als zilverraffinaderij in de VS worden na de geplande overname van Republic Metals Corporation (RMC).

Dit volgens Kunihiko Chogo, algemeen directeur van het bedrijf voor corporate planning en communicatie. Asahi is overigens al de grootste goudmijnraffinaderij in Amerika.

Asahi won vorige week de veiling van Valcambi, om het in Miami-gevestigde Republic Metals en Republic Carbon over te nemen voor 25,5 miljoen dollar.

Opvolgend de veiling op 1 februari van RMC en Republic Carbon zal er een openbare hoorzitting worden gehouden bij het Amerikaanse Bankruptcy Court op 13 februari. De uiteindelijke aankoop zou rond 28 februari voor Asahi voltooit moeten zijn.

RMC is een van de grootste edelmetaalraffinaderijen in Noord-Amerika. Zowel Republic Metals als Republic Carbon vroegen in november vorig jaar faillissement aan.

Twee van ’s werelds grootste edelmetaalraffinaderijen, Valcambi en Asahi, boden afzonderlijk op de activa van concurrent RMC.

Reuters meldde eerder in januari dat Valcambi, dat RMC al wilde kopen voordat het failliet ging, een bod uit had gebracht ter waarde van 16 miljoen dollar.

Valcambi is in eigendom van de Indiase juwelier Rajesh Exports en haar edelmetaalraffinaderij in Zwitserland is de grootste ter wereld. Met het afketsen van de deal betekend dat Valcambi niet uit kan breiden naar Amerika.

Voor Asahi Holdings, dat een goud- en zilverraffinaderij in Utah en een andere in Canada heeft, zou het de positie van de onderneming in de regio versterken.

Buiten Noord-Amerika exploiteert Asahi Holdings raffinaderijen in Mexico, Chili, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Maleisië en China voor de recycling van goud, zilver, platina, palladium en indium.

RMC verfijnt goud en zilver en verwerkt ook koolstof. Andere bieders hebben enkel biedingen gedaan voor de koolstof activa, terwijl zowel Valcambi als Asahi boden op het gehele bedrijf.

Bronnen: SP Global, Reuters

Foto: Flickr