Saudi’s dumpen de petrodollar

Het is bijna twee weken geleden dat Joe Biden contact zocht met de Saudi’s om hen te vragen meer olie op te pompen en zo het Westen te steunen tegen de Russen.

Tot zijn grote verbazing wilden de Saudi’s zelfs niet aan de telefoon komen.

Als signaal kon dat tellen.

Het is namelijk de deal met Saudi Arabië die de basis legde voor de petrodollar.

Toen de VS in 1971 de dollar loskoppelde van goud, kon men het vertrouwen in de munt behouden door ervoor te zorgen dat de wereldwijde oliehandel steeds in de Amerikaanse valuta werd afgerekend.

De dollar was niet langer gedekt door goud, maar door de Saudi’s olievoorraden.

Maar je kan je natuurlijk voorstellen dat ook Saudi Arabië er steeds meer problemen mee heeft dat de VS onbeperkt dollars bijdrukt en de eigen valuta als een wapen gebruikt.

Er zit dus een dikke haar in de boter en ik vermoed dat de Saudi’s ergens in de toekomst de olieproductie niet langer wensen af te rekenen in dollars.

Dat zou de nagel aan de doodskist zijn voor de petrodollar, en wees maar zeker dat de VS dit niet zomaar zal laten passeren.

Het zal wel geen toeval zijn dat een nieuwe memo van de FBI de Saudi’s nu linkt aan 9/11. Twintig jaar na de feiten wordt de rol van Saudi Arabië plots herbekeken.

In de senaat circuleert nu ook een wetsvoorstel dat de weg opent om OPEC voor de rechter te dagen wegens marktmisbruik.

Dat is werkelijk hilarisch. Het is nooit een geheim geweest dat OPEC een kartel is met het doel om de wereldwijde olieprijs te sturen.

Waarom is het nu opeens wél een probleem? Omdat de Saudi’s de petrodollar niet langer willen ondersteunen?

En wat te denken van Al-Waleed bin Talal al-Saoed? Met een vermogen van $16 miljard de rijkste man in Saudi-Arabië.

Interessanter is echter dat hij ook 35 miljoen aandelen van Twitter bezit en één van de grootste aandeelhouders van het platform is.

Toen Musk zijn bod lanceerde, was hij aanvankelijk niet erg enthousiast maar volgens de laatste berichten zou hij nu plots van kamp zijn veranderd. Alwaleed noemt Musk nu een ‘nieuwe vriend’ en een ‘excellente leider voor Twitter’.

Alwaleed werd in 2017 gearresteerd en loopt sindsdien volledig in de pas van de overheid. Heeft de overheid hem van mening doen veranderen in verband met Twitter?

Musk wil het establishment opschudden, en dat is toch een evolutie waar Biden & co niet meteen op zitten te wachten.