Rusland kent meest positieve goud tot BBP-ratio

De Russische goudaankopen in 2017 bracht de totale goudreservepositie van Rusland op 1.778 ton, net iets achter de officiële goudreserves van 1.842 ton in China.

De VS blijft al jaren steken op haar gigantische 8.000 ton. Daarbij zijn de goudreserves als percentage van de totale reserves in de VS veel hoger dan die van Rusland en China.

Waar de VS een goudreservepercentage kent van 75 procent, is dat voor China en Rusland respectievelijk 2,4 en 17,7 procent.

Maar gezien het feit dat de Amerikaanse economie acht keer zo groot is als die van Rusland en de Chinese economie vier keer zo groot is, is Rusland wereldkampioen gekeken naar de goud tot BBP ratio.

Volgens Jim Rickards de metriek die er echt toe doet.

Het geeft namelijk aan hoeveel goud je nodig hebt om de reële economie te ondersteunen in het geval van een verlies van vertrouwen in fiat valuta.

Voor Rusland is die ratio meer dan twee keer zo hoog als die van de VS en China.

Daarmee verkeert Rusland in beste positie van alle grote economieën mocht er terug worden gekeerd naar een goudstandaard.

Europa bevindt zich overigens na Rusland als beste in positie.

Rusland kocht in 2017 205.155 ton goud, bijna 5 procent meer dan de 195,89 ton die het in 2016 aankocht.

De Russische overheid kocht daarbij twee derde van al het goud dat er in Rusland werd gemijnd.

Voor banken een prima business. Zij lenen geld aan bedrijven die het goud uit grond halen en zij betalen die lening weer terug middels hun goudproductie.

Vervolgens verkopen de banken het goud weer aan de Russische overheid / centrale bank.

Rusland betreft trouwens ook een belangrijke verkoper van goud op de Shanghai Gold Exchange.

Russische mijnen leveren niet alleen aan de Russische Centrale Bank, maar voldoen ook aan de publieke en private vraag in China.

Daarbij zijn er redenen aan te nemen dat de officiële goudreserves van China hoger zijn dan het officieel opgegeven cijfer.

Die Russische en Chinese goudaccumulatie en samenwerking op goudgebied mag opvallend worden genoemd.

Bronnen: Russia Today, TASS, Kitco, Sputnik News

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]